Οικονομία

Financial Times: Ο Τσίπρας διέλυσε τις ελπίδες ήρεμης διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της Ευρωζώνης

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZX «Εάν υπήρχε οιαδήποτε ελπίδα ότι οι επερχόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών της ευρωζώνης θα ήταν ήρεμες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη διέλυσε», αναφέρει άρθρο των Financial Times, προσθέτοντας πως «περιφρονητική του ρητορική μπορεί να βρίσκει ανταπόκριση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε κάποιους κύκλους της ευρωπαϊκής αριστεράς».

Ορισμένοι πολιτικοί και σχολιαστές θεωρούν ότι η διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και της υπόλοιπης ευρωζώνης -ή μόνο με τη Γερμανία- ουσιαστικά είναι μάχη μεταξύ των προοδευτικών και αντιδραστικών δυνάμεων για την ψυχή της Ευρώπης, ένας δημοσιονομικός Ισπανικός Εμφύλιος για τον 21ο αιώνα.

Η δυσκολία σε αυτή την ανάλυση είναι πως τα δομικά προβλήματα της Ελλάδας -τα οποία σχηματίζουν την καρδιά του προγράμματος στήριξης στο οποίο χρειάζεται να συμφωνήσει ώστε να πάρει βοήθεια – δεν περιορίζονται σε ένα απλό πλαίσιο τάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί η… παρομοίωση που κάνει ο αρθρογράφος όταν συγκρίνει την Ελλάδα με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής: «Η Ελλάδα, κατά κάποιο τρόπο μοιάζει περισσότερο με χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου ισχυροί θεσμοί που έχουν διεισδύσει στο σύστημα, παραχαϊδεύονται όποια κι αν είναι η κυβέρνηση στην εξουσία. Όποιον κι αν ψηφίσετε, τα συμφέροντα επικρατούν». 

syriza-financial-times.PNG

Το άρθρο των Financial Times κάνει αναφορά και στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας πως όποιες κι αν είναι οι προθέσεις του, είναι ένας τεχνοκράτης που έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του στο εξωτερικό και όχι ένας ισχυρός πολιτικός. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το άρθρο, βασικό μειονέκτημα των προγραμμάτων στήριξης του ΔΝΤ είναι πως στηρίζονται σε έναν υπουργό ο οποίος είναι λαμπρό πρόσωπο, αλλά δεν έχει το πολιτικό ανάστημα για να τα βάλει με τα κατεστημένα συμφέροντα. Εν αντιθέσει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τείνει να παίρνει καιροσκοπικά την πλευρά συγκεκριμένων πελατειακών ομάδων αντί να ζητεί ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Οι FT επικρίνουν τη «σοβαρή αναντιστοιχία ανάμεσα στη μεταρρύθμιση του πελατειακού συστήματος και στις πιεστικές ανάγκες των αναγκών δημόσιας χρηματοδότησης», καθώς, όπως αναφέρουν, το πρώτο θα πάρει χρόνια και η πορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν είναι καθησυχαστική. Η Ελλάδα, μπορεί να έχει ανέβει σημαντικά στους δείκτες διακυβέρνησης και επιχειρηματικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων της τρόικας, αλλά έχει αποτύχει στους περισσότερους διαρθρωτικούς στόχους που είχε θέσει. Η ανάγκη της για συνεχή χρηματοδότηση από την άλλη πλευρά, θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες – αν όχι εβδομάδες.

Χρειάζεται τεράστια -αν όχι τυφλή – εμπιστοσύνη από την πλευρά των χωρών της βορείου Ευρώπης για να πιστέψουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποδώσει μία προοδευτική εκδοχή των διαρθρωτικών αλλαγών για να απορρίψουν συνολικά την ιδέα. Οι δύο πρώτες εβδομάδες του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν τους έχουν διαβεβαιώσει ότι θα ήταν δικαιολογημένο να δείξουν αυτή την εμπιστοσύνη, καταλήγει το δημοσίευμα των Financial Times.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία