Ελλάδα

Φοιτητές στο «κυνήγι» των πιο χαμηλών ενοικίων: Το κόστος της φοιτητικής κατοικίας σε όλη τη χώρα [πίνακα]

enoikia-foitites-660.jpg

Εν αναμονή της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, περισσότεροι από 70.000 νέοι φοιτητές και σπουδαστές αναμένεται να ριχτούν στην αναζήτηση φθηνής κατοικίας τις επόμενες ημέρες.

Το θετικό είναι πως το τοπίο των μισθώσων, όπως αναφέρει το «Εθνος», είναι λιγότερο θολό φέτος, καθώς, οι τιμές είναι μειωμένες από 15% έως 20%.

Το κέντρο του φοιτητικού κόσμου είναι, προφανώς, η Αθήνα και στην πρωτεύουσα υπάρχουν διαμερίσματα προς ενοικίαση που αρχίζουν από 170 ευρώ και φθάνουν έως τα 320 ευρώ τον μήνα. Εξαιτίας της χωροθέτησης των ΑΕΙ στην πρωτεύουσα, οι φοιτητές προτιμούν συγκεκριμένες περιοχές όπως το Παγκράτι, η συνοικία Ζωγράφου, τα Εξάρχεια, τα Πετράλωνα, το Μετς, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, ο Νέος Κόσμος και Κολονάκι προσελκύουν τους περισσότερους.

Οι σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας επικεντρώνουν το ενδιαφέρον στην περιοχή του Αιγάλεω, ενώ αρκετοί αναζητούν ακόμη πιο φθηνές λύσεις αξιοποιώντας το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών και το μετρό. Οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων αρχίζουν από τα 210 ευρώ τον μήνα για ένα δυάρι και από τα 150 ευρώ για τις γκαρσονιέρες. Τα Εξάρχεια και η Κυψέλη εμφανίζονται ως οι πιο φθηνές περιοχές.

Τι ισχύει για Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόρεια Ελλάδα

Η Θεσσαλονίκη έχει αναδείξει τις περιοχές του Χαριλάου, το Κέντρο της Μητροπόλεως και τη δυτική περιοχή της πόλης, τον Εύοσμο, ως περιοχές συγκέντρωσης των φοιτητών. Το μηνιαίο μίσθωμα που ζητείται είναι από τα 180 ευρώ και φθάνει τα 340 ευρώ όταν πρόκειται για δυάρι.

Στην Πάτρα οι συνοικίες Ταραμπούρα, Ζαρουχλέικα, Αγυιά, Ζαβλάνη και Ανθούπουλη είναι οι πλέον περιζήτητες, καθώς αξιοποιούν το καλό συγκοινωνιακό δίκτυο τη πόλης, το οποίο είναι σε θέση να μεταφέρει τους φοιτητές στο κέντρο της πόλης σε λιγότερο από 15 λεπτά. Το κόστος μιας γκαρσονιέρας διαμορφώνεται από τα 130 ευρώ και φθάνει τα 220 ευρώ για ένα δυάρι.

Στις βόρειες περιοχές της χώρας και ειδικότερα στην Κομοτηνή, την Ξάνθη, τα Γιάννενα, την Καστοριά, οι φοιτητές πρέπει να δώσουν προσοχή στο κόστος θέρμανσης, το οποίο τις περισσότερες φορές φθάνει στα επίπεδα του ενοικίου κατά τους χειμερινούς μήνες.

enoikia-foitites.jpg

Πίνακας: Εθνος

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα