Πολιτική

Φόρουμ Δελφών – Πλεύρης: Δεν είναι λογικό να καλούμε εταιρείες να επιστρέφουν χρήματα στο Δημόσιο μέσω clawback

Δεν είναι λογικό το συγκεκριμένο μέτρο, ανέφερε ο υπουργός Υγείας κατά την παρουσία του στο Φόρουμ των Δελφών – Το clawback δεν είναι δυνατόν να μειωθεί το 2022, είπε, ωστόσο αισιοδοξεί  ότι από το 2023 θα ξεκινήσει η εξοικονόμηση χρημάτων στον τομέα του Φαρμάκου

Την παραδοχή ότι η επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο, και συγκεκριμένα προς τον ΕΟΠΥΥ ή/και το Υπουργείο Υγείας – προκύπτει ετησίως από την υπέρβαση του προκαταβολικά προκαθορισμένου ορίου του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) – δεν είναι λογικό μέτρο, έκανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Και απηύθυνε κάλεσμα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων προς όφελος όλων και κυρίως των ασθενών. Είπε δε πως με μέτρα όπως η συνταγογράφηση των συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών αποκλειστικά από γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας μπορεί να εξοικονομήσει το 2022 στον ΕΟΠΥΥ 150 εκατ. ευρώ.

Συμμετέχοντας στο πάνελ “POWERING UP HEALTHCARE SYSTEMS: PHARMACEUTICAL INNOVATIONS & INDUSTRIAL STRATEGY” ο υπουργός Υγείας είπε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι λογικό κάθε τέλος της χρονιάς επειδή δεν μπορώ ως κράτος να ελέγξω την κατανάλωση φαρμάκων να καλώ τις εταιρείες να επιστρέφουν χρήματα στα δημόσια Ταμεία μέσω των rebate και clawback. Ελάτε να συζητήσουμε για το πόσα χρήματα θα έπρεπε να έχουμε για έναν επαρκή προϋπολογισμό φαρμάκου και σταδιακά θα μειωθεί στο clawback».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το clawback δεν είναι δυνατόν να μειωθεί το 2022, αλλά με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενή, την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, την Διαπραγμάτευση Τιμών των φαρμάκων και άλλα διαρθρωτικά μέτρα, όπως τα Μητρώα Ασθενών αισιοδοξεί ότι από το 2023 θα ξεκινήσει η εξοικονόμηση χρημάτων στον τομέα του Φαρμάκου.

«Ήδη με το αντιδημοφιλές μέτρο της συνταγογράφησης εξετάσεων και φαρμάκων στους ανασφάλιστους μόνο από γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας θα εξοικονομήσει ο ΕΟΠΥΥ 150 εκατομμύρια ευρώ», είπε.

Και υπογράμμισε ότι χρειάζεται η συμβολή των φαρμακευτικών εταιρειών «για να δούμε τι πάει λάθος στην Ελλάδα και έχουμε μεγάλη κατανάλωση φαρμάκων υψηλού κόστους, ενώ αυτό δεν συμβαίνει ή συμβαίνει λιγότερο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θέλω πραγματικά να ασχοληθώ με το ζήτημα αυτό και να εξευρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και γενικός διευθυντής της Novo Nordisk Ελλάδος, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, υπενθύμισε ότι στα δέκα χρόνια εφαρμογής του rebate και του clawback στην Ελλάδα, η φαρμακοβιομηχανία έχει επιστρέψει στα κρατικά ταμεία πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2022 το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει τα 1,9 δισ.ευρώ.

«Για πολλοστή φορά ακούμε για διαρθρωτικά μέτρα αλλά έχουμε πικρή πείρα από το παρελθόν και διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το πότε και πως θα εφαρμοστούν στην πράξη τα μέτρα αυτά. Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασθενή καθυστερεί, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα δομούνται με αργό ρυθμό και το κράτος έχει βασιστεί στην υπερφορολόγηση των φαρμακευτικών εταιρειών», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορούσε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός φαρμάκου κατά 300-500 εκατ. ευρώ αλλά και πάλι αυτό δε θα επαρκούσε για τη μείωση του clawback. «Πρέπει να κοιτάμε όχι μόνο το σύνολο αλλά τα μέρη. Δηλαδή πόσους ασθενείς έχουμε και από τι νοσήματα πάσχουν. Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν στην ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να αξιοποιήσει», πρότεινε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο υπουργό Υγείας με τη σειρά του ανταπάντησε πως «παρά το πολιτικό κόστος νομοθέτησα σε σύντομο χρονικό διάστημα μέτρα, όπως η συνταγογράφηση των ανασφαλίστων, η εξομοίωση λιανικής και ασφαλιστικής τιμής και η διαπραγμάτευση τιμών. Η βούληση υπάρχει λοιπόν και πρέπει ο ασθενής να έχει τα φάρμακα που χρειάζεται με διασφαλισμένες όλες τις επιλογές, σε γενόσημα, πρωτότυπα και καινοτόμα. Αλλά πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική