Πολιτική

Φραγκογιάννης: Στόχος μας η υλοποίηση και η άμβλυνση των αρνητικών πτυχών της Συμφωνία των Πρεσπών

Εκτίμησε ότι σύντομα θα αλλάξει το όνομα του επιμελητηρίου της γειτονικής χώρας

Την πάγια θέση της ΝΔ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε να υπερασπιστεί με επωφελέστερο τρόπο τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, ωστόσο αποτελεί κυρωμένο κείμενο, επανέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης στη Βουλή επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες για την άμβλυνση των αρνητικών σημείων.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας δεσμεύτηκε για την διόρθωση των αλυτρωτικών στοιχείων που παραμένουν στα σχολικά βιβλία και στην άμεση αλλαγή του ονόματος του εμπορικού τους επιμελητηρίου που εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονικό». Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βορείου Μακεδονίας.

«Πάγια θέση της ΝΔ είναι ότι η Συμφωνία θα μπορούσε να γίνει με επωφελέστερο τρόπο για εθνικά συμφέροντα. Βρήκαμε την συμφωνία και την προχωράμε. Στόχος μας η υλοποίησή της και η άμβλυνση κατά το δυνατόν των αρνητικών πτυχών της συμφωνίας» ανέφερε ο υφυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Τα μνημόνια συνεργασίας έχουν σταλεί στην Βουλή προς κύρωση» σημείωσε ο κ. Φραγκογιάννης απαντώντας στην ερώτηση του κ. Κατρούγκαλου αναφορικά με τον χρόνο ψήφισης των μνημονίων για να προσθέσει «Η μεικτή επιτροπή για επιστημονικά, αρχαιολογικά κ.α. θέματα συνεδρίασε δυο φορές εντός του 2020. Δεν παρατηρείται καθυστέρηση. Μάλιστα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση τον Φεβρουάριο του 2021».

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του κ. Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του της Β. Μακεδονίας, ο δεύτερος δεσμεύτηκε για την επίλυση των ζητημάτων των σχολικών βιβλίων ενώ αντίστοιχη δέσμευση για άμεση έναρξη του διαλόγου υπήρξε και για τα εμπορικά σήματα.

Κατά την δευτερολογία ο κ. Φραγκογιάννης παραδέχθηκε πως υπάρχουν τρεις βασικές δυσκολίες που συνδέονται με την Συμφωνία των Πρεσπών: «η πρώτη είναι πως ως κόμμα θεωρούμε ότι θα είχαμε διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο την σύνταξή της και δεν θα υπήρχαν ασάφειες. Η δεύτερη δυσκολία απορρέει από την πανδημία καθώς δυσκολεύει τις επικοινωνίες και την επεξεργασία των ζητημάτων. Η επόμενη δυσκολία έχει να κάνει με την πολιτική αστάθεια που επικράτησε για 5-6 μήνες στην γειτονική χώρα. Παρόλα αυτά έχουμε προσχωρήσει πολλές ενέργειες και δράσεις με γνώμονα να αμβλύνουμε τις αρνητικές πτυχές της συμφωνίας. Κατά πληροφορίες πρόκειται σύντομα να αλλάξει το όνομά στο επιμελητήριο της γειτονικής χώρας και από «Μακεδονίας» να «Βόρειας Μακεδονίας»».

Από την πλευρά του ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν φέρνει προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας γιατί είναι «όμηρος» του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ενώ σε άλλο σημείο είπε «είστε αιχμάλωτοι της αρχική σας δημαγωγικής κριτικής. Δεν είναι εύκολο να εξηγήσετε ότι τηρείτε μια συμφωνία που χαρακτηρίζατε μειοδοτική» ενώ τόνισε ότι το ένα από τα συνολικά τρία μνημόνια συνεργασίας ορίζει ότι η Ελλάδα θα αναλάβει την φύλαξη του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική