Οικονομία

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Όλο το ρίσκο στην ΕΚΤ»

A00C0035B643F55BC785344AC6B6CB72.jpg Στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 0,05% αναφέρει σε σχόλιό της με τίτλο «Όλο το ρίσκο στην ΕΚΤ» η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Ο Μάριο Ντράγκι πρέπει να είναι απελπισμένος. Παρά την πρόθεση του προέδρου της ΕΚΤ να κάνει τα πάντα (whatever it takes) για να σώσει το ευρώ, η σωτηρία αργεί», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα.

Η FAZ το αποδίδει αυτό κυρίως σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία οι οποίες, όπως λέει, δεν αξιοποίησαν για μια ακόμα φορά το χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους και περιμένουν και πάλι βοήθεια από την ΕΚΤ. «Πώς μπορεί η κεντρική τράπεζα να επιστρέψει στην καθημερινότητα; Σε περίπτωση που αυξήσει το επιτόκια, απειλείται η ίδια με ζημιές», υποστηρίζει η εφημερίδα.
«Ο Μάριο Ντράγκι παραδέχεται πλέον ότι είναι όλο και δυσκολότερο για την ΕΚΤ να εγγυηθεί μόνο με τη βοήθεια της νομισματικής πολιτικής σταθερές τιμές, επισημαίνει από την πλευρά της η ελβετική Neue Zürcher Zeitung.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται, σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι ανάπτυξη, η οποία βρίσκεται στην ευθύνη των κυβερνήσεων. Δυστυχώς όμως ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν εισακούγεται όταν λέει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές συνδέονται μεν με υψηλό κόστος, αλλά η απουσία ανάπτυξης έχει ακόμα μεγαλύτερο τίμημα».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία