2 Δεκεμβρίου 2020

Φρίκη, απειλές και βασανιστήρια -Απίστευτα περιστατικά ρατσιστικής βίας από Ελληνες αστυνομικούς

17727971.jpg

Εκατοντάδες καταγγελίες σε βάρος αστυνομικών για κρούσματα ρατσιστικής βίας περιλαμβάνει το πόρισμα, στο πλαίσιο της διερεύνησης από την ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε κοινή δράση με τη Χρυσή Αυγή.

Αστυνομικοί έδιναν σε μουσουλμάνους να φάνε χοιρινό, προκειμένου να μείνουν νηστικοί, τους έλεγαν να πιουν νερό από τη λεκάνη της τουαλέτας, τους απειλούσαν ότι θα τους σφάξουν με σπασμένο μπουκάλι μπίρας, τους φόρεσαν κράνη και τους χτυπούσαν τα κεφάλια στον τοίχο, τον πέταξαν στον ακάλυπτο, προκάλεσαν τύφλωση από δακρυγόνο, τους άφησαν όλη ημέρα στον ήλιο, οπαδός της Χρυσής Αυγής πολιτικός υπάλληλος υπηρεσίας Ασύλου. 

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις χαρακτηριστικές φράσεις που περιλαμβάνει το πόρισμα των 4.000 σελίδων, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο». Από αυτές τις καταγγελίες, για τις μισές η έρευνα είναι σε εξέλιξη, ενώ στις υπόλοιπες είχε αρνητικό αποτέλεσμα. Σε 19 περιπτώσεις εφαρμόστηκε η διαδικασία του αυτοφώρου και σχηματίστηκαν δικογραφίες με την άμεση προσαγωγή 22 υπαιτίων.

Μερικά από τα πιο ακραία περιστατικά:

– Στις 10 Οκτωβρίου 2013 καταγγέλθηκε υπόθεση κακομεταχείρισης δύο ανήλικων αδερφών από το Αφγανιστάν σε ΑΤ της Κορινθίας. Σύμφωνα με την καταγγελία, κατά τη διάρκεια της τρίμηνης κράτησης των δύο Αφγανών στο κρατητήριο οι αστυνομικοί ήταν επιθετικοί και τους έδιναν να φάνε επίτηδες χοιρινό παρότι ήταν μουσουλμάνοι. Στόχος τους ήταν να μένουν νηστικοί ενώ δεν τους έδιναν νερό και τους έλεγαν να πιουν από τη λεκάνη της τουαλέτας. Τους πήραν μάλιστα το κινητό τηλέφωνο, αφαίρεσαν την κάρτα και δεν τους την επέστρεψαν ποτέ ενώ όταν ένας ενήλικας κρατούμενος αυτοτραυματίστηκε, οι αστυνομικοί χτύπησαν αναίτια τους ανηλίκους στο πρόσωπο.

–  Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, κατά τη διάρκεια πορείας στο Κερατσίνι μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δύο συλληφθέντες καταγγέλλουν ότι χτυπήθηκαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ κατά τη σύλληψή τους. Ενας από τους διαδηλωτές καταγγέλλει ότι άνδρας των ΜΑΤ τον σημάδεψε και τον τραυμάτισε στο δεξί μάτι με το όπλο εκτόξευσης δακρυγόνων, με ολέθριο αποτέλεσμα την ολική τύφλωση στο δεξί μάτι.

– Στις 29 Ιουλίου 2012 τρεις Πακιστανοί δέχτηκαν επίθεση στο σπίτι τους στο Περιστέρι από Ελληνες και κλήθηκε η Άμεση Δράση. Οι αστυνομικοί χτύπησαν τους αλλοδαπούς στην αυλή του σπιτιού τους ενώ ένας από αυτούς απείλησε ότι θα τους «σφάξει» με ένα σπασμένο μπουκάλι μπίρας.

– Στις 6 Μαρτίου 2013, κατά το χρόνο κράτησης 22 αλλοδαπών σε ΑΤ της Θεσσαλονίκης, τέσσερις αστυνομικοί άρχισαν να τους χτυπούν και να προβαίνουν σε ρατσιστικές ύβρεις. Παράλληλα, όταν ασθενής αλλοδαπός κρατούμενος αιτήθηκε ιατρική εξέταση, ένας αστυνομικός έριξε δακρυγόνο στο χώρο του κρατητηρίου λέγοντας «αυτό είναι το φάρμακο».

– Στις 6 Μαΐου 2013 κατά τη διάρκεια προσευχής στην Αμυγδαλέζα ένας κρατούμενος δέχθηκε χτυπήματα και βρισιές από τρεις αστυνομικούς, οι οποίοι τον άφησαν όλη την ημέρα να καίγεται στον ήλιο.

– Στις 14 Αυγούστου 2012 δύο Πακιστανοί προσήχθησαν από 4 αστυνομικούς σε ΑΤ της Δυτικής Αττικής. Ενας αστυνομικός, μόλις έμαθε την καταγωγή τους και ότι ο ένας δουλεύει στα Ελληνικά Πετρέλαια, του έδωσε σφαλιάρα και στη συνέχεια με πένσα έπιασε το μικρό δάχτυλο του χεριού του και το πίεσε. Κατόπιν, ανάγκασε τους δύο κρατούμενους να φορέσουν κράνη και χτύπησε τα κεφάλια μεταξύ τους και στη συνέχεια στον τοίχο.

Φωτογραφία: EurokinissiΕλλάδα