Πολιτική

«Φρούριο» ο Έβρος με τον φράχτη: Ηλεκτρονική επιτήρηση και 400 νέοι συνοριοφύλακες

Στον Πόρο των Φερών, δηλαδή σε ένα από τα σημεία που επιχειρήθηκε η υβριδική απειλή το 2020, αλλά σε εντελώς νέες συνθήκες ως προς τις δυνατότητες αποτροπής και φύλαξης των ελληνικών συνόρων, βρέθηκε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελετή υπογραφής της σύμβασης επέκτασης του φράχτη για 35 ακόμη χιλιόμετρα, από τους Ψαθάδες μέχρι την Κορνοφωλιά.

Έχοντας παράλληλα επιλέξει τον ακριτικό Έβρο ως μια από τις εκλογικές περιφέρειες που θα είναι υποψήφιος, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε χθες πολλαπλά μηνύματα, με αποδέκτες τόσο την Άγκυρα, όσο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ γνωστοποίησε τη βούλησή του να επεκταθεί το έργο στο σύνολο των 140 χιλιομέτρων της ελληνοτουρκικής μεθορίου, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις μεταναστευτικές ροές.


mitsotakis-evros-5

«Δεν επαναπαυόμαστε»

Μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την πολιτική εργαλειοποίησης των προσφυγικών ροών, ενώ δεν απέφυγε να σχολιάσει την «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας, την οποία χαιρέτισε μεν, αλλά με την υπόμνηση ότι δεν είμαστε αφελείς». «Η Ελλάδα καλωσορίζει κάθε θετικό βήμα. Ξέρουμε από το παρελθόν ότι μερικές φορές αυτά βέβαια γίνονται σημειωτόν. Πάντα στην όποια επιθετικότητα θα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα. Αλλά, θέλω να τονίσω ότι χαιρετίζουμε την καλή διάθεση που επιδεικνύεται από την Τουρκία τους τελευταίους μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «είμαστε πάντα έτοιμοι να ανταποδώσουμε, δεν είμαστε, όμως, αφελείς. Είμαστε προσηνείς, αλλά δεν είμαστε αφελείς και ελπίζουμε πραγματικά ότι μπορούμε από τώρα μέχρι τις εκλογές, που γίνονται και στην Ελλάδα και στην Τουρκία περίπου την ίδια περίοδο, να διαμορφώσουμε καλές συνθήκες, ώστε μετά τις εκλογές να ξαναπιάσουμε το νήμα των διαφορών μας πάντα, όμως, με οδηγό το διεθνές δίκαιο. Χαιρόμαστε, λοιπόν, για αυτό το καλό κλίμα, αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν επαναπαυόμαστε».


Εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη στον Έβρο

Φρένο σε 250.000 παράνομους μετανάστες

Για το λόγο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εθνική επιταγή» την κατασκευή του φράχτη και γνωστοποίησε πως «αυτός θα φτάσει τα 140 χιλιόμετρα και θα απλώνεται σε όλη την μεθόριο του Έβρου». «Ήταν και αυτός ο φράχτης -ο οποίος κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ- μαζί και με το υφιστάμενο τμήμα το οποίο υπάρχει ήδη στο βόρειο Έβρο, ένας από τους λόγους που καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να αποτρέψουμε σε παραπάνω από 250.000 -επαναλαμβάνω, παραπάνω από 250.000- παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος» παρατήρησε ακόμη ο Πρωθυπουργός.


fraxtis-evros-2


fraxtis-evros-2

Βολές προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Δεδομένης της διαρκούς πρόκλησης του περιορισμού των παράνομων μεταναστών, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί ρητά απέναντι στην επέκταση του φράχτη. «Θα πρέπει να ξαναρωτήσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτι το οποίο αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει: τελικά επιδιώκει να συνεχίσει το έργο κατασκευής του φράχτη ή όχι; Ή μήπως επιδιώκει τελικά και αυτό το έργο το οποίο έχει κατασκευαστεί να το κατεδαφίσει;» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στον απόηχο της υπερψήφισης από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τροπολογίας που απαγορεύει τη διάθεση κοινοτικών κονδυλίων για την κατασκευή ανάλογων έργων. Ταυτόχρονα, επιφυλάξεις για το φράχτη του Έβρου έχουν εκφράσει τις τελευταίες ώρες σειρά στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ορισμένα εκ των οποίων αντιτίθενται ανοιχτά στην επέκτασή του, όπως ο πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ευρωπαϊκό φυλάκιο ο Έβρος

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική