Πολιτική

Φωτιές – Θεοχάρης: Τα κονδύλια για την πυρόσβεση είναι τα περισσότερα που έχουν δοθεί ποτέ

«Τα κονδύλια για την πυρόσβεση και τις συναφείς διεργασίες, είναι τα περισσότερα που έχει δώσει η χώρα ποτέ» τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης, υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

«Η αίσθηση που έχει κάποιος – χωρίς να ξέρω τα ακριβή επιχειρησιακά σχέδια φυσικά – είναι πως το μέγεθος των πυρκαγιών και των προβλημάτων σε όλη τη χώρα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες και τις δυνάμεις της χώρας να ανταπεξέλθει. Δεν έχω εικόνα έλλειψης συντονισμού. Ίσα – ίσα, η προτεραιοποίηση της ανθρώπινης ζωής συνεχίζει να είναι εκεί. Γι’ αυτό εξάλλου, έγινε και μια προσπάθεια στην 111 εφόσον υπήρχαν πυρομαχικά, να μην συνεχίσει πολύ κοντά σε αυτά η πυρόσβεση με πυροσβέστες για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους. Mια έκρηξη με τους πυροσβέστες γύρω. Θα είχε θανατηφόρα αποτελέσματα και σήμερα θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερους ανθρώπους» σημείωσε ο υφυπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ για την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο. 

«Δηλαδή πια, η καταστολή έχει φτάσει στα όριά της. Η προσπάθεια όταν έχεις μια πυρκαγιά, να τη σβήσεις και όχι όταν έχεις μια-δύο, όταν έχεις διακόσιες πυρκαγιές να σβήσεις, ξεπερνάει τις δυνατότητες μιας όποιας χώρας, βλέπετε ότι συνδράμουν και άλλες χώρες. Και πάλι τα μέσα δεν είναι αρκετά», τόνισε.

«Στην πρόληψη πρέπει να δουλέψουμε στην προσαρμογή όλων μας στις νέες συνθήκες, γιατί μόνο μέσω αυτής της διαδικασίας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα. Πρέπει να αλλάξουμε δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα», συμπλήρωσε ο κ.Θεοχάρης.

Όσο για το πρωτόκολλο σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως η χθεσινή έκρηξη, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως όταν έχεις «όπλα σε ένα στρατόπεδο, αυτά μετακινούνται πέρα και μακριά από τον κίνδυνο. Γιατί προφανώς, είναι πολύ χειρότερο να είναι εκεί και να τεθούν υπό κίνδυνο σε σχέση με την πορεία της πυρκαγιάς. Συνεπώς, ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο ως έπρεπε, τουλάχιστον για αυτή την περίπτωση. Τώρα από εκεί και πέρα, αν υπάρχουν κάποιες ευθύνες, προφανώς και ο στρατός και οι υπόλοιπες δυνάμεις έχουν τις διαδικασίες για να διερευνηθούν και να έχουμε όλοι μας απαντήσεις».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική