25 Μαΐου 2020

Γαλλία: "Εθνική ενότητα" μετά την δολοφονία του Ερβέ Γκουρντέλ

5F020A3DBDD0AE23EF1E46D03DF59F3F.jpgΗ κυβέρνηση μελετάει την ενίσχυση των μέτρων προστασίας για τους Γάλλους της διασποράς.

«Δολοφονία», «Εκτέλεση», «Φρίκη», «τρόμος», είναι οι λέξεις που στον γαλλικό τύπο σήμερα, συνοδεύουν τη φωτογραφία του Γάλλου ορειβάτη Ερβέ Γκουρντέλ, θύμα των «στρατιωτών του Χαλιφάτου» στα βουνά της Αλγερίας.

« Αποκεφαλίσθηκε γιατί ήταν Γάλλος» γράφει η Λιμπερασιόν, «Το έγκλημα» λέει η Παριζιέν, «Βαρβαρότητα» η Φιγκαρό και για την επαρχιακή Εκό « Ο αποκεφαλισμός του Ερβέ Γκουρντέλ, είναι ύβρις για το Ισλάμ».

«Η επιλογή της χθεσινής μέρας για την παρουσίαση του βίντεο δεν θεωρείται τυχαία. Στο Παρίσι συζητείτο στη Βουλή η πολιτική της κυβέρνησης κατά της τρομοκρατίας, στις δε ΗΠΑ είχαμε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», παρατηρεί ο Διευθυντής του Ινστιτούτου IRIS (Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων), Φρανσουά Μπερνάρ Υουγκ.

«Μπορεί οι τζιχαντιστές να είναι αγροίκοι ή σκληροτράχηλοι μαχητές με Καλάσνικοφ και μαχαίρια» προσθέτει, «ξέρουν όμως πολύ καλά να χειρίζονται το Ίντερνετ και αυτό είναι το στοιχείο που μας κάνει ιδιαίτερα ευάλωτους. Έχουμε ένα είδος σύγκρουσης, από τη μια τη βαρβαρότητα που μας στέλνει πίσω σε χρόνια ερέβους και από την άλλη τον μοντερνισμό και την τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της επικοινωνίας», τόνισε.

«Είναι πολύ πιθανόν ο Ερβέ Γκουρντέλ να είχε εκτελεσθεί αμέσως μετά τη σύλληψή του», υποστηρίζει ο Πιέρ Σερβάν ειδικός σύμβουλος για τις στρατιωτικές συγκρούσεις και τις στρατηγικές άμυνας. Πιστεύει ότι οι τζιχαντιστές στην Αλγερία, ουδόλως προτίθεντο να διαπραγματευθούν με τη Γαλλία, γι αυτό και έδωσαν περιθώριο μόνο 24 ωρών.

Όπως και να έχει η Γαλλία είναι πλέον «σε πόλεμο με τους απανταχού τζιχαντιστές» και οι πάντες πλέον αναγνωρίζουν ότι οι κίνδυνοι ελλοχεύουν έξω και μέσα στη χώρα. Η κυβέρνηση μελετάει την ενίσχυση των μέτρων προστασίας για τους Γάλλους εντός της επικράτειας αλλά και αυτούς της διασποράς.

Οι Γάλλοι βιώνουν από χθες μια αυθόρμητη ώθηση συναίνεσης γύρω από τη δράση του προέδρου, που διαπιστώθηκε και στο Κοινοβούλιο. Σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε χθες την υποστήριξή της στην κυβέρνηση και πολλοί δεξιοί βουλευτές μίλησαν για «εθνική ενότητα κατά της τρομοκρατίας». Την κυβέρνηση υποστηρίζουν και πολλοί μετριοπαθείς ιμάμηδες που καταδικάζουν το Χαλιφάτο και δεν θέλουν να γίνεται αμάλγαμα με τις ειρηνικές μουσουλμανικές κοινότητες.

Απομένει να φανεί εάν αυτή η «εθνική ενότητα» θα μπορέσει να κρατήσει και όταν αρχίζουν να τίθενται κάποια βασικά πρακτικής φύσεως ερωτήματα, όπως εάν ο μειωμένος προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας μπορεί να επιτρέψει στη Γαλλία να συμμετέχει στρατιωτικά σε τρία ανοιχτά μέτωπα (Μαλί, Κεντρική Αφρική, Ιράκ) και εάν θα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την προστασία των απανταχού Γάλλων πολιτών.Διεθνή