Πολιτική

Γαλλικό περιοδικό «Marianne» για Μακρόν και Μητσοτάκη: Δεν αποχωρίζεται ο ένας τον άλλον

Τι λέει για την συμφωνία για τις φρεγάτες και πώς έφτασε αυτή στο να υπογραφεί – Τα ταξίδια Μακρόν στην Ελλάδα και οι προκλήσεις της Τουρκίας

Στις επαφές που έχουν αναπτύξει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίες και επισφραγίστηκαν με την αμυντική συμφωνία και την αγορά 3+1 φρεγατών Belh@rra, αναφέρεται το γαλλικό περιοδικό Marianne.

Όπως γράφει, «μετά την αποτυχία της πώλησης των υποβρυχίων στην Αυστραλία, η Naval Group επιδιώκει να έρθει στα συγκαλά της, αυτή τη φορά κάνοντας εμπόριο με την Ελλάδα» και συμπληρώνει πως μετά την ακύρωση του «συμβολαίου του αιώνα», ήρθε η ώρα της προσοχής από τη γαλλική πλευρά.

Αναφερόμενο ωστόσο στους Μακρόν και Μητσοτάκη, το γαλλικό περιοδικό Marianne γράφει: «Δεν αποχωρίζεται ο ένας τον άλλον. Μια εβδομάδα αφότου ο Εμανουέλ Μακρόν έγινε δεκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Μεσογείου, οι δύο πολιτικοί άνδρες συναντήθηκαν τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι».

Το γαλλικό περιοδικό συνεχίζει: «Σκοπός της συνάντησής τους ήταν ο εορτασμός του Φιλελληνισμού, αυτού του ρεύματος σκέψης, το οποίο, στις αρχές του 19ου αιώνα, είχε ως στόχο να υποστηρίξει την ανεξαρτησία της Ελλάδας». Γράφει δε πως «η Γαλλία, μετά την ακύρωση της ‘συμφωνίας του αιώνα’ στην Αυστραλία, επιδιώκει πράγματι να πουλήσει τις φρεγάτες της σε άλλες χώρες. Ήδη από το 2019, η Αθήνα έκανε γνωστό ότι ήθελε να εκσυγχρονίσει τον στόλο της και να αποκτήσει αρκετά πλοία».

Όπως λέει το Marianne, τον Φεβρουάριο του 2020, η Naval Group παρουσίασε ένα σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας με την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα. «Το καλοκαίρι του 2020, όλα επιταχύνονται. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας γεωπολιτικής διαμάχης με την Τουρκία. Το καθεστώς Ερντογάν στέλνει ένα ερευνητικό σκάφος για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα θαλάσσια ύδατα της Ελλάδας. Η ένταση αυξάνεται μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Στη συνέχεια, η Γαλλία απέστειλε ένα αεροπλανοφόρο, μια φρεγάτα και δύο αεροσκάφη Rafale για να υποστηρίξει τους Έλληνες. Η ελληνική κυβέρνηση δίνει παραγγελία για 18 Rafale», συνεχίζει.

«Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμανουέλ Μακρόν φθάνει στην Ελλάδα στις 17 Σεπτεμβρίου για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Μεσογείου. Αυτό το γρήγορο ταξίδι αναμφίβολα δεν προοριζόταν μόνο για να ποζάρει με τους άλλους δέκα Ευρωπαίους ηγέτες που ήταν παρόντες…», αναφέρει το γαλλικό περιοδικό

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική