2 Αυγούστου 2021

Γενεύη – Πενταμερής: Μια ώρα και 45 λεπτά διήρκησε η συνάντηση Αναστασιάδη – Γκουτέρες

Ο πρόεδρος της Κύπρου ενημέρωσε τον Νίκο Δένδια για το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον ΓΓ του ΟΗΕ – Συγκαλείται εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο – Αύριο οι κρίσιμες διμερείς συναντήσεις και η άτυπη διάσκεψη με την ολομέλεια των συμμετεχόντων

Συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες είχε σήμερα στις 7μμ ώρα Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στη Γενεύη, στο πλαίσιο των συναντήσεων για την άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο την οποία συγκάλεσε ο ΓΓ των ΗΕ.

Όπως αναφέρει στην επίσημη ενημέρωσή της η Κυπριακή Προεδρία, στη συνάντηση, παρέστησαν, επίσης, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κούρος, ο νομικός σύμβουλος στη διαπραγματευτική ομάδα κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο κ. Ανδριανός Κυριακίδης μέλος του Γραφείου του διαπραγματευτή, και ο κ. Παντελής Παντελίδης, μέλος του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από πλευράς Ηνωμένων Εθνών στη συνάντηση παρακάθισαν η Ειδική Σύμβουλος του για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, η βοηθός ΓΓ των ΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις κα Ρόζμαρι ντι Κάρλο η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και υπηρεσιακοί παράγοντες των ΗΕ.

Η συνάντηση διήρκησε μια ώρα και 45 λεπτά.

Νωρίτερα, ο ΓΓ των ΗΕ είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ.


Anast_Dend Μετά τη συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής  Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια τον οποίο ενημέρωσε για το περιεχόμενο των επαφών του και των συνομιλιών με τον κ. Γκουτέρες.

Στη συνέχεια, ο ΓΓ των ΗΕ θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή των μερών που λαμβάνουν μέρος στην άτυπη διάσκεψη με τη συμμετοχή 1 συν 2 από κάθε μέρος.

Αργότερα, απόψε, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου κατά την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τα μέλη του, που τον συνοδεύουν στη Γενεύη, για τις συναντήσεις του.

Αύριο, 28 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις των μερών με τον ΓΓ των ΗΕ καθώς και με την ολομέλεια των συμμετεχόντων στη διάσκεψη, στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών.

Αδιάλλακτος ο Τατάρ: Διατηρήσαμε τις θέσεις μας

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μετά την συνάντηση του στην Γενεύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε πως εξήγησε στον Αντόνιο Γκουτέρες τις απόψεις του χωρίς να λυγίσει. Όπως είναι γνωστό, ο Τατάρ , ακολουθώντας την γραμμή της Άγκυρας, υποστηρίζει αναφανδόν την «λύση» των δύο κρατών, που είναι αντίθετη με όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το κυπριακό.

Η ομάδα του ΓΓ του ΟΗΕ και ο ίδιος, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, έλαβαν υπόψη αυτά που τους ανέφερε.

«Δεν χρειάζεται να σας επαναλάβω τι είπαμε. Διατηρήσαμε τις θέσεις μας. Άλλωστε και ο ίδιος γνωρίζει ότι εμείς είμαστε οι όμηροι συνεχώς στην Κύπρο. Τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα τις κατεύθυνε ο ίδιος».

Δεν γνωρίζει, ανέφερε, τι έγινε προηγουμένως το 1960, δεν ήταν εκεί στο σχέδιο Ανάν, αλλά στο Κραν Μοντάνα ήταν.

Έχει αυτό το αβαντάζ ο κ. Γκουτέρες, πρόσθεσε ο κ. Τατάρ που διαπίστωσε – όπως είπε – ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ξέρει το θέμα, το Κυπριακό, θα συναντηθεί και με τις δύο πλευρές και αύριο και μεθαύριο «θα το συζητήσουμε εντατικά».

Χαρακτήρισε την συνάντηση «εποικοδομητική» και ανέφερε πως εξήγησε τις θέσεις του «πολύ καλά».

Παρέμβαση ΗΠΑ: Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσορίζει την έναρξη της άτυπης συνάντησης 5+1 για την Κύπρο που ξεκίνησε κατόπιν πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια κυπριακής ηγεσίας διευθέτηση για την επανένωση του νησιού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή».Πολιτική