27 Ιανουαρίου 2023

Γενί Ακίτ: «Πάλι θα φωνάξουν οι Έλληνες για την άσκηση ’’Γαλάζια Πατρίδα’’»

Προκλητικό άρθρο της τουρκικής εφημερίδας που κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη άσκηση στην ιστορία της Τουρκίας – Λεπτομέρειες για τη νέα στρατιωτική άσκηση

«Πάλι θα φωνάξουν ΗΠΑ και ΕΕ. 170 τουρκικά πολεμικά πλοία αναλαμβάνουν δράση» είναι ο τίτλος προκλητικού δημοσιεύματος της τουρκική εφημερίδας Yeni Akit, για τη μεγάλη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που βρίσκεται σ’ εξέλιξη στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα – 2021» είναι μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Τουρκίας και σ’ αυτήν συμμετέχουν δυνάμεις του στρατού και της αεροπορίας, ενώ τα πολεμικά πλοία που λαμβάνουν μέρος αγγίζουν τα 170.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως υπάρχουν διαφορές σε σχέση με την αντίστοιχη άσκηση του 2019, που τότε είχε πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στο Αιγαίο Πέλαγος, την Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα. Η «Γαλάζια Πατρίδα – 2021» πραγματοποιείται αποκλειστικά σε Αιγαίο Πέλαγος, την Ανατολική Μεσόγειο, με κύριους αποδέκτες την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ συμμετέχουν περισσότερα πολεμικά πλοία, φρεγάτες, κορβέτες κ.α., σε σχέση με το 2019.

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στην άσκηση λαμβάνουν μέρος 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 12 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s) αλλά και αποβατικές, αμφίβιες και υποβρύχιες δυνάμεις. Η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει με 27 F-16, F-4 Φάντομ, Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και ιπτάμενα ραντάρ, ενώ θα συμμετάσχουν και δυνάμεις από την Στρατοχωροφυλακή και το Λιμενικό, με 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα.

Το δημοσίευμα της Yeni Akit σημειώνει πως κατά την άσκηση, που θα διαρκέσει έως την Κυριακή, θ’ αξιολογηθούν οι προετοιμασίες των αρχηγείων, των στρατευμάτων και των πλοίων που συνδέονται με τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων. Παράλληλα Θα εξεταστεί η κοινή διαλειτουργικότητα των δυνάμεων και οι διαδικασίες και οι δυνατότητες συνεργασίας. Τονίζεται επίσης πως κατά τη διάρκεια της άσκησης, το επίπεδο ετοιμότητας για … πιθανό πόλεμο θ’ αυξηθεί.Πολιτική