16 Ιανουαρίου 2022

Γενί Σαφάκ: Επιμένει σε ανοίγματα της Άγκυρας σε Αίγυπτο και χώρες του Κόλπου

Έκδηλη αγωνία για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων

Παρά την ηχηρή «πόρτα» που εισέπραξε για το οικόπεδο EGY-MED-W18 από την Αίγυπτο, τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ συνεχίζουν να καλλιεργούν στην τουρκική κοινή γνώμη θεωρίες συμφωνίας της Άγκυρας όχι μόνο με το Κάιρο αλλά και με άλλες αραβικές πρωτεύουσες χωρών του κόλπου, με τις οποίες οι σχέσεις δεν βρίσκονται και στο καλύτερο επίπεδο.

«Διπλωματική γέφυρα μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου. Ακολουθούν χώρες του Κόλπου μετά την Αίγυπτο» αναφέρει τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Γενί Σαφάκ, υποστηρίζοντας πως η «διπλωματία αναζωογονεί τις σχέσεις» της Τουρκίας με τις συγκεκριμένες χώρες.

Παρά την άρνηση της κυβέρνησης Σίσι να ενδώσει στο «φλερτ» του Ερντογάν, η εφημερίδα βλέπει «κανάλια διαλόγου» μεταξύ του Τούρκου πρέσβη στο Κάιρο Çağatay Erciyes και κύκλων του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, που -όπως υποστηρίζει – μπορούν να οδηγήσουν στην εξομάλυνση των σχέσεων. «Παρόμοια βήματα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και με τις χώρες του Κόλπου» σημειώνει το δημοσίευμα.


yeni

Η Γενί Σαφάκ γράφει πως η αρχική ανακοίνωση της Αιγύπτου για το επίμαχο θαλάσσιο οικόπεδο, θεωρήθηκε πως καθορίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και των χαρτών που κατέθεσε η Τουρκία στον ΟΗΕ.

Η Άγκυρα θεώρησε πως με την κίνηση αυτή «η Αίγυπτος άφησε ανοιχτές πόρτες για την Τουρκία», σύμφωνα και με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, που όμως διαψεύστηκαν με τη δημοσιοποίηση του νέου χάρτη, που η εφημερίδα χαρακτηρίζει «αρνητική κίνηση». Ωστόσο, όπως επισημαίνει: «Παρόλο που υπάρχουν βήματα μπρος-πίσω, η Άγκυρα ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της αναζήτησης ομαλοποίησης με την Αίγυπτο».Πολιτική