3 Αυγούστου 2021

Γενική σύγχυση για το εμβόλιο της AstraZeneca – Ποιος φέρει την ευθύνη;

Τεράστιες οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σύγχυση που προκληθηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από την προχθεσινή σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για μη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους κάτω των 60 ετών, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι η απόφαση βασίστηκε στην αλλαγή του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας και στο γεγονός ότι έχουμε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Αυτό γίνεται σε όλες τις χώρες και οι Εθνικές Επιτροπές Εμβολιασμού αλλάζουν τα ηλικιακά όρια ανάλογα με τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν εκείνη m στιγμή. Όπως και αντιστοίχως αν έχουμε ένα 4ο κύμα και αυξηθούν τα κρούσματα, αυτή n απόφαση μπορεί να επίκαιροποιηθεί και να κατέβουν τα ηλικιακά όρια τόνισε.

Απαντώντας στο ποιος ευθύνεται για τη σύγχυση που επικρατεί στον κόσμο αναφορικά με τα εμβόλια, o κ. Θεμιστοκλέους επέρριψε ευθύνες στην Ε.Ε., λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η στάση της Ε.Ε., όπου δεν υπάρχει μια ενιαία γραμμή σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΜΑ, δημιουργεί όλη αυτή τη σύγχυση .

Για την πιθανότητα του mix ‘η match ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε ότι για την αλλαγή της β’ δόσης σε κάποιον που έχει κάνει ήδη την πρώτη με AstraZeneca θα το κρίνει ο οικογενειακός γιατρός του.

Όσον αφορά τον κίνδυνο θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca ο κ. Θεμιστοκλέους παροδέχθηκε ότι είναι αυξημένος σε σχέση με άλλα εμβόλια.Ελλάδα