Πολιτική

Γεννηματά: Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του ’21-Αδύναμη και ανίκανη η κυβέρνηση

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – Χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου» τον  προϋπολογισμό

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε για άλλη μια φορά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά στην κυβέρνηση. Αυτή τη φορά, για τον προϋπολογισμό, τον οποίο ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει το κόμμα της. Στην εισαγωγική της τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, χαρακτήρισε αδύναμη και ανίκανη την κυβέρνηση να δώσει λύσεις που χρειάζεται σήμερα ο τόπος.

Αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη που παρουσίασε το Κίνημα Αλλαγής, με τέσσερις προτάσεις για το άνοιγμα της αγοράς. Συγκεκριμένα, το ασφαλές άνοιγμα κατά περιοχές με βάση πλήρη επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής, που αποκτάται με μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, τα οποία θα γίνονται με μέριμνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με κινητά συνεργεία, ακόμη και στο σπίτι ή σε ειδικές δομές με ραντεβού. Ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα για τις αποφάσεις με ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο μητρώο κρουσμάτων και πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα. Δομές αποκατάστασης που θα αντιμετωπίζουν τις επιπλοκές του covid-19 στην υγεία των πολιτών. Και τέλος, ο εμβολιασμός με σωστή προετοιμασία και επαρκής και έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενημέρωση του πληθυσμού με αξιοποίηση των ειδικών επιστημόνων, και των ιατρικών συλλόγων.


gennimata_kokinal

Επιπλέον, τόνισε την πάγια θέση του κόμματος για την ενίσχυση του ΕΣΥ με επαρκές προσωπικό και μέσα, η μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού. Και επίσης, την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και τη χορήγηση δώρου Χριστουγέννων ως έμπρακτη αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς των υγειονομικών με την ένταξή τους στα βαρέα-ανθυγιεινά και τη χορήγηση δώρου Χριστουγέννων, είναι και παραμένει επείγουσα προτεραιότητα.

Παράλληλα, αναφερόμενη στις κυρώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενάντια στη Τουρκία χαρακτήρισε «φιάσκο» την εξέλιξη και ήττα της κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά. «Η έλλειψη αποφασιστικότητας και η διαρκής υποχωρητικότητα, μας οδήγησαν εδώ. Η Κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική στο θέμα της Τουρκίας και αυτό πληρώνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Εκτός τόπου και χρόνου» ο προϋπολογισμός

Η κ. Γεννηματά, μιλώντας για τον προϋπολογισμό σημείωσε πώς βρίσκεται «εκτός τόπου και χρόνου». Έθεσε και συγκεκριμένα ερωτήματα λέγοντας πως «αλήθεια πιστεύει κανείς ότι με αυτές τις συνθήκες θα έχουμε ανάπτυξη 4,7% το 2021; Όταν μάλιστα το Ταμείο Ανάκαμψης ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί; Θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα κατά 8,1%; Ποιοι θα πληρώσουν παραπάνω; Οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, που ζητούν ήδη «κούρεμα» στις υποχρεώσεις τους; Αν μέσα σε αυτές τις συνθήκες μειωθούν οι δαπάνες του κράτους κατά 2,1 δις ευρώ τι θα γίνει με τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τις ήδη δοκιμασμένες δημόσιες και κοινωνικές υποδομές; Θα καταρρεύσουν. Πόσο αξιόπιστος είναι ένας προϋπολογισμός που προβλέπει για το 2021 μηδενική αύξηση της επιστρεπτέας προκαταβολής, μηδενικές αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, μηδενική παροχή ρευστότητας στην αγορά; Πιστεύει κανείς ότι τον Γενάρη και τον Φλεβάρη, όλα θα λειτουργούν σαν να μη συμβαίνει τίποτε; Θα ανοίξει η οικονομία δια μαγείας;».

Ενώ, κατέληξε υπογραμμίζοντας πώς «καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό που δεν έχει την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα και τις ανάγκες των πολλών. Θα ψηφίσουμε τις αμυντικές δαπάνες, που αυξάνονται , όπως πέρυσι είχαμε ζητήσει».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική