Πολιτική

Γεννηματά: Πέντε προτάσεις για να αλλάξουν τα πράγματα στα σχολεία

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και προτάσεις από την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, που  μετείχε σε τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας

Τηλεδιάσκεψη με το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) σχετικά με  το άνοιγμα των σχολείων και τις εξελίξεις στην εκπαίδευση, είχε η  Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά

Στην συζήτηση μετείχαν η υπεύθυνη της Κ.Ο. Χαρά Κεφαλίδου και ο Γραμματέας του Τομέα Παιδείας Νίκος Τσούλιας.

Μετά την τηλεδιάσκεψη η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση.

Ένα χρόνο τώρα η Κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων.
Επέτρεψε τον συνωστισμό στις τάξεις, κινήθηκε χωρίς σχέδιο για την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση (που λειτούργησε μόνο χάρις στο φιλότιμο των εκπαιδευτικών), ενώ και οι υποδομές της παραμένουν σε πολλά σχολεία προβληματικές.
Με την πολιτική της διεύρυνε το μαθησιακό χάσμα και τις εκπαιδευτικές ανισότητες.
Τώρα τα σχολεία ανοίγουν όπως ακριβώς έκλεισαν.
Με τον ίδιο αριθμό μαθητών στις τάξεις, μια και δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για την αποσυμφόρηση από τον συνωστισμό.
Ενώ η μόνη μέριμνα για την ασφαλή λειτουργία, επαφίεται στους μαθητές και τις οικογένειές τους. Χρήσιμα είναι τα self tests αλλά είναι ανεπίτρεπτο το κράτος να απουσιάζει στα θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας και να μεταφέρει όλη την ευθύνη του στους πολίτες.
Για τον λόγο αυτό, αλλά και για να αντιμετωπισθούν επιτέλους τα προβλήματα εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς προτείνουμε:

1) • Να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, αλλά να περιληφθεί σ’ αυτόν και το σύνολο των εργαζομένων στα σχολεία (και οι καθαρίστριες).
• Πέραν των self tests για εκπαιδευτικούς – μαθητές είναι αναγκαίο ο ΕΟΔΥ, να προχωρήσει σε δειγματοληπτικά και περιοδικά rapid tests.
2) Η ύλη για την νέα σχολική χρονιά πρέπει να αναδιαταχθεί με την ευθύνη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, και να προβλεφθεί πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίες για όσους απαιτείται.
Ώστε να αντιμετωπισθούν το μαθησιακό χάσμα και οι ανισότητες.
3) Μέσα στο καλοκαίρι πρέπει να καλυφθούν τα κενά της εκπαίδευσης, με την πρόσληψη 10.500 εκπαιδευτικών.
Και να εξευρεθούν πρόσθετες αίθουσες, ώστε με την νέα σχολική χρονιά να αντιμετωπιστεί ο συνωστισμός στις τάξεις.
4) Η λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών μόνο με διορισμένα μέλη, δημιουργεί θέμα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Το Υπουργείο Παιδείας που προκάλεσε με τους χειρισμούς του το πρόβλημα, οφείλει να βρει λύση για τα την ομαλή εκλογή εκπροσώπων των εκπαιδευτικών.
5) Η εφαρμογή της γενικευμένης δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης είναι σωστή, αλλά απαιτεί τις κατάλληλες υποδομές. Δεν επιτρέπεται να στοιβάζονται τα νήπια σε κοντέινερ, που τοποθετούνται στις αυλές των δημοτικών.
Είναι απαραίτητο το θέμα των υποδομών να λυθεί το ταχύτερο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική