Πολιτική

Γενοκτονία των Ποντίων – Απάντηση Ελληνικού ΥΠΕΞ: Παραποίηση της ιστορίας από την Τουρκία

«Η νηφάλια αναγνώριση των γεγονότων, από κάθε χώρα, στην προκειμένη περίπτωση από την Τουρκία, συνιστά αναγκαίο βήμα και εχέγγυο της δέσμευσης ότι ζοφερές στιγμές όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν θα επαναληφθούν», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση 

Μετά τον εκνευρισμό της Άγκυρας από τις δηλώσεις της ελληνικής πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για τη θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, απάντηση έδωσε ο Νίκος Δένδιας στα περί «παραληρημάτων» και «διαστρέβλωσης των ιστορικών γεγονότων», για τα οποία έκανε λόγο η Τουρκία, ανεβάζοντας και πάλι τους τόνους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι τα ψεύδη, η παραποίηση της ιστορίας και η χρήση εμπρηστικής ρητορικής, δεν συνάδουν με την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας.

«Με ιδιαίτερη απογοήτευση διαπιστώνουμε να επαναλαμβάνεται για μία ακόμη φορά η αδόκιμη απόπειρα μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών της παραποίησης της ιστορικής αλήθειας», επισημαίνεται ακόμη.

«Η νηφάλια αναγνώριση των γεγονότων, από κάθε χώρα, στην προκειμένη περίπτωση από την Τουρκία, συνιστά αναγκαίο βήμα και εχέγγυο της δέσμευσης ότι ζοφερές στιγμές όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν θα επαναληφθούν», προστίθεται.

«Η αυτοκριτική, η συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού αποτελούν ένδειξη δύναμης και όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού. Για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος και τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών. Για την εμπέδωση της ειρηνικής συμπόρευσής τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική