SelectedΠολιτική

Γεωργιάδης από Βουλή: Συνεργασία ιδιωτών γιατρών και γιατρών του δημοσίου για το καλό των Ελλήνων

«Βάζετε το κεφαλάκι σας σαν την στρουθοκάμηλο στην άμμο και παριστάνετε ότι δεν βλέπετε το πρόβλημα», τόνισε ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης προς την αντιπολίτευση με αφορμή την τροπολογία για τη συνεργασία ιδιωτών γιατρών με τα δημόσια νοσοκομεία.

«Εμένα αυτό που με νοιάζει, ως υπουργό Υγείας, είναι να εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για να μην μένει κανείς πολίτης στην Ελλάδα χωρίς να μπορεί να καλυφθεί», είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης, κάτω από τις συνεχείς διακοπές και αντιδράσεις από τα βουλευτικά έδρανα της αντιπολίτευσης, για όσα είπε, απαντώντας, στην ένσταση αντισυνταγματικότητας επί της τροπολογίας που κατέθεσε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και ψηφίζεται σήμερα.

Γεωργιάδης: Κάνουμε μία πράξη συμφιλιώσεως των γιατρών του δημοσίου με τους ιδιώτες γιατρούς

«Κάνουμε μια πράξη συμφιλιώσεως των γιατρών του δημοσίου με τους ιδιώτες γιατρούς, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, γιατί δεν είναι αντίπαλοι, είναι συνεργάτες γιατροί, για το καλό των Ελλήνων», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε, με τις ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης. Προηγουμένως, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν και το περιεχόμενο της τροπολογίας, και τη διαδικασία με την οποία τίθεται σήμερα προς ψήφιση, ενώ υποστήριξαν ότι το σύστημα που εισάγει το υπουργείο Υγείας, επιτρέποντας τη συνεργασία ιδιωτών γιατρών με τα δημόσια νοσοκομεία, είναι και αντισυνταγματικό.

Ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης απευθύνθηκε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ και τα κατηγόρησε για υποκρισία, διότι το μεν ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που το 2001 καθιέρωσε τα απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, επί πληρωμή, ο δε ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τη διάταξη για να είναι δυνατό να προσλαμβάνονται ιδιώτες γιατροί με μπλοκάκι στο ΕΣΥ.

«Η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΠΑΣΟΚ λέει ότι παραβιάζουμε το σύνταγμα, διότι δημιουργούμε δύο ταχύτητες ασθενών: αυτούς που έχουν και αυτούς που δεν έχουν. Με συγχωρείτε κύριε Μάντζε, όταν θεσπίζατε το 2001, τα απογευματινά ιατρεία, επ΄ αμοιβή, δεν καθιερώσατε δύο ταχύτητες ασθενών μέσα στο ΕΣΥ; Αυτούς που έχουν να πληρώσουν το απόγευμα και αυτούς που δεν έχουν; Ήταν τότε αυτό συνταγματικό και τώρα αυτό είναι αντισυνταγματικό;», είπε ο υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ.

Γεωργιάδης προς ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισατε νόμο, για να προσλαμβάνονται οι ιδιώτες γιατροί με μπλοκάκι, επ΄αμοιβή

Αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε το νόμο, για να προσλαμβάνονται οι ιδιώτες γιατροί με μπλοκάκι, επ΄αμοιβή. «Εκεί δεν σας πείραζε η αμοιβή; Αν σας πειράζει η αμοιβή, γιατί ψηφίσατε τέτοιο νόμο;», είπε ο υπουργός Υγείας και ανέφερε ότι ο Παύλος Πολάκης «είναι ο πρώτος ιδιώτης που χειρούργησε σε δημόσιο νοσοκομείο, στο νοσοκομείο Ζακύνθου». «Ένας ιδιώτης γιατρός χειρούργησε, κατά παράβαση του νόμου του ΕΣΥ, τότε όπως τον κατήγγειλε το συνδικαλιστικό όργανο του ΕΣΥ», είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης, κάτω από τις έντονες φωνασκίες από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είχε πάρει χρήματα ο Παύλος Πολάκης, για το χειρουργείο.

«Μας λέτε ότι η κυβέρνηση θέλει δήθεν να καταστρέψει και να απαξιώσει το ΕΣΥ. ‘Ακουσον άκουσον. Από την αρχή αυτού του έτους, από τον Ιανουάριο 2024, έχουμε ήδη προκηρύξει 726 θέσεις ιατρών κλάδου ΕΣΥ, εκ των οποίων 151 θέσεις έχουν αποβεί άγονες, επίσης 2145 τακτικού νοσηλευτικού προσωπικού και σήμερα προκηρύξαμε 1138 θέσεις τακτικού λοιπού προσωπικού. Έχουμε ήδη ξεπεράσει, ετησίως, το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσλήψεων μονίμου προσωπικού στο ΕΣΥ, από την πρώτη μέρα που ιδρύθηκε! Και αυτή η κυβέρνηση, που τις έχει ήδη προκηρύξει τις θέσεις, είναι η κυβέρνηση που δήθεν θέλει να κλείσει το ΕΣΥ!», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι σήμερα θα προχωρήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής αναβάθμισης του ΕΣΥ και των Κέντρων Υγείας, που έχει γίνει ποτέ.

«Συνάδουν όλα αυτά με τη φαντασίωσή σας ότι θέλουμε να κλείσουμε το ΕΣΥ; Αν θέλαμε να κλείσουμε το ΕΣΥ, θα ξοδεύαμε ένα σκασμό δις για να το κάνουμε να λειτουργεί καλύτερα;», είπε ο κ. Γεωργιάδης και εξήγησε: «αντιμετωπίζουμε ένα πραγματικό πρόβλημα. Καίτοι κάνουμε διαρκώς προσκλήσεις μονίμου προσωπικού, σε κρίσιμες θέσεις, βγαίνουν άγονες. Προσπαθούμε δια των μεταρρυθμίσεων που φέρνουμε, να κάνουμε δύο παράλληλα συστήματα στην υγεία- ιδιωτική και δημόσια- να τα κάνουμε συνεργαστούν, για να αντιμετωπίσουμε τις νέες συνθήκες, να συνεργαστούν επ΄ ωφελεία των συμπολιτών μας, για να λειτουργεί το Εθνικό Σύστημα καλύτερα, για να παράγουμε καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας σε όλους, μέσα από αυτή τη συνεργασία».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected