4 Οκτωβρίου 2022

Γεωργιάδης: Προτεραιότητα οι ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας -Η Ελλάδα μπορεί μελλοντικά να εξάγει ενέργεια στην ΕΕ

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στο 17ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενέργειας .

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατά την ομιλία του τόνισε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ ανέφερε πως το υπουργείο του εργάζεται εντατικά προς αυτή τη κατεύθυνση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως σημείο κλειδί την αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις ΑΠΕ καθώς, πέραν των περιβαλλοντικών λόγων, είναι πλέον η φθηνότερη μορφή ενέργειας, εξαιρουμένης της πυρηνικής. Ο ρόλος της Ελλάδας στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι κομβικός» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, σε συνάντηση που είχαμε στο γραφείο μου, μου είπε ότι ”η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Σαουδική Αραβία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες δεκαετίες”. Δηλαδή, μπορεί να παράγει τόση ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ώστε όχι μόνο να καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες αλλά να γίνει εξαγωγέας ”πράσινης” ενέργειας και σε άλλες χώρες της ΕΕ που θα την έχουν ανάγκη. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε κι αυτό είναι το όραμα της Κυβέρνησης» υπογράμμισε ο υπουργός.

«Από την επιθυμία έως την υλοποίηση, η απόσταση, προφανώς, είναι μεγάλη. Το σημείο-κλειδί είναι να αυξηθεί η χωρητικότητα στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και ν’ αυξηθεί το συντομότερο. Εργαζόμαστε πολύ στο συγκεκριμένο τομέα, έχουμε πολλές ιδέες. Εκτιμούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχει αυξηθεί η χωρητικότητα κατά 40%, που είναι μεγάλο ποσοστό εάν συγκριθεί με το παρελθόν, αλλά δεν είναι αρκετό» ανέφερε ο κ. Γωεργιάδης.

«Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος θέσπισε ήδη θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο ο επενδυτής έχει περιθώριο δύο ετών να υλοποιήσει την επένδυσή του, αλλιώς χάνει την άδεια σύνδεσης με το δίκτυο. Αυτό πρέπει να γίνει ακόμη πιο αυστηρό» τόνισε χαρακτηριστικά .

Γεωργιάδης: Ως υπουργός Ανάπτυξης καλωσορίζω όλες τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας

«Ως Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων καλωσορίζω όλες τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Ωστόσο, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ από τους επενδυτές εκείνους που μπορούν να υλοποιήσουν αμέσως τις επενδύσεις τους έναντι εκείνων που αναζητούν χρηματοδότηση. Αυτό πρεσβεύει η Κυβέρνηση.

Τα επόμενα χρόνια είμαι βέβαιος ότι θα δούμε τεράστια πρόοδο στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα. Αυτό είναι το όραμα μου ως υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ώστε η ενέργεια από ανταγωνιστικό μειονέκτημα που είναι σήμερα να εξελιχθεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία.

Γεωργιάδης: Ξεκινάμε την υλοποίηση προγράμματος ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παράγουν ενέργεια για τις δικές τους ανάγκες
Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ξεκινά το συντομότερο δυνατό μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 την υλοποίηση προγράμματος 700 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα δοθεί η δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παράγουν ενέργεια για τις δικές τους ανάγκες. Προς την ίδια κατεύθυνση σημαντική είναι η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τις βιομηχανίες – συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος γι’ αυτό -, όπως και η χρηματοδότηση για τις κατοικίες.

Εάν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα είναι μια τελείως διαφορετική χώρα».Πολιτική