28 Μαΐου 2022

Άδωνις Γεωργιάδης σε Ζαχαριάδη για ΔΕΗ: Αυτά που λέτε είναι παράνομα

Το αν το κράτος μπορεί να κάνει κοινωνική πολιτική μέσω της ΔΕΗ σε συνθήκες ενεργειακής ακρίβειας πυροδότησε αντιπαραθέσεις στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη.

Δουλεύει με τους κανόνες της ιδιωτικής αγοράς

Αφορμή έδωσε η τοποθέτηση του κ. Ζαχαριάδη ο οποίος ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση τόνισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ «έκανε κοινωνική πολιτική». Παρεμβαίνοντας ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε ψέματα και παράνομα τα όσα ισχυρίζονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και επικαλέστηκε τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες της παγκόσμιας αγοράς λέγοντας ότι η ΔΕΗ λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική μέσω της ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ είναι μία εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, η οποία δουλεύει απολύτως με τους κανόνες της ιδιωτικής αγοράς. Έχει το δημόσιο ως μεγάλο μέτοχο – αλλά και πολλούς ιδιώτες μετόχους – και εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως όλες οι άλλες εταιρείες που δρουν στην ελεύθερη οικονομία», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση «και να θέλει, ούτε δύναται, ούτε πρέπει να ασκεί κοινωνική πολιτική από τα τιμολόγια της ΔΕΗ».

Παράνομη η κρατική ενίσχυση

«Θα ήταν παράνομη κρατική ενίσχυση έναντι των άλλων εταιρειών που πουλάνε ρεύμα στην Ελλάδα» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε: «Το κράτος απαγορεύεται να ‘χρησιμοποιήσει’ το γεγονός πως η ΔΕΗ είναι του δημοσίου, κατά ένα μεγάλο μέρος, προκειμένου να επηρεάζει την τιμή που πουλάει ρεύμα. Αν το κάνει αυτό, επηρεάζει την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα και τότε θα επιβληθεί και στη χώρα και στη ΔΕΗ μεγάλο πρόστιμο».

Απευθυνόμενος μάλιστα προσωπικά στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, σημείωσε:

Αν το πάρουν χαμπάρι στις Βρυξέλλες…

«Το τι είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, τι είναι εσωτερική αγορά, τι είναι Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν το έχετε καταλάβει καθόλου. Αυτό που είπατε, ότι πρέπει να κάνει το κράτος δια της ΔΕΗ, απαγορεύεται να το κάνει, από τις ευρωπαϊκές αρχές και τους ευρωπαϊκούς νόμους.

»Αν το πάρει χαμπάρι κανείς στις Βρυξέλλες αυτό που λέτε, θα μας βάλει πρόστιμο. Αν εσείς το κάνατε, που φυσικά δεν μπορούσατε να το κάνετε. Τα κορδόνια σας δεν μπορείτε να δέσετε, όχι να κάνετε κοινωνική πολιτική».



Πολιτική