Πολιτική

Γεραπετρίτης: Ανοιχτό να βρεθεί ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο τον Μάρτιο

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στον ANT1 ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Απαντώντας σε ερώτημα για τα F-35 και την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 υποστήριξε ότι «στην κυβέρνηση δεν πανηγυρίζουμε. Με σοβαρότητα, ευθύνη και λογοδοσία, προσπαθούμε πάντα το καλύτερο για το εθνικό συμφέρον».

Ερωτηθείς για το κατά πόσον η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα «άνοιξε τον δρόμο» στην Τουρκία για τα F-16, με προοπτική και για την επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «δεν θα μπούμε σε λογική ετεροκαθορισμού. Εμείς πράττουμε με συνέπεια το να διασφαλίζουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα όταν τίθεται ζήτημα τέτοιων προμηθειών. Είναι σαφής και ο πρωθυπουργός: δεν μπορούμε να καθορίσουμε τα εξοπλιστικά των ΗΠΑ. Εκείνο που μπορούμε να καθορίσουμε είναι ότι αυτοί οι εξοπλισμοί δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας».

Σε ότι αφορά λεπτομέρειες για τα προγράμματα των F-35 και F-16, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «θα είμαι επιφυλακτικός, επειδή ακόμη είναι μια δυναμική διαδικασία, τόσο τα F-35 όσο και τα F-16 είναι σε φάση προσαρμογής, τώρα ξεκινούν οι διαδικασίες, θα τα δούμε. Με την παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να μην διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα με τον προσήκοντα τρόπο».


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cys8jlezcos1)

Στη συνέχεια ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως «δεν είμαστε επαμφοτερίζοντες, είμαστε προσανατολισμένοι με το διεθνές δίκαιο. Έχω ακούσει από την αντιπολίτευση ότι είμαστε δεδομένοι σύμμαχοι. Μακάρι ως δεδομένοι σύμμαχοι να παίρνουμε όσα πήραμε. Ανατρέξτε στο 2019. Πού ήταν η Ελλάδα και πού ήταν οι άλλες χώρες; Τότε, μετά από μια 10ετία απραξίας ξεκινήσαμε να ζητάμε τα F16 και σήμερα που είμαστε: σε ένα μικρό κλαμπ που μετέχει στα F35 και παίρνουμε δωρεάν τόσους εξοπλισμούς που ισχυροποιούν τις Ένοπλες Δυνάμεις».

«Η Τουρκία ήταν στο πρόγραμμα των F-35 το 2019, όταν εμείς ζητούσαμε να μπούμε στα F-16. Η Ελλάδα είναι γεωστρατηγικός πόλος. Το διπλωματικό κεφάλαιο που έχει η Ελλάδα, παρότι είναι μικρή χώρα, είναι πάρα πολύ ισχυρό», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Γεραπετρίτης.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «υπάρχει ιστορική ευκαιρία να επιχειρήσουμε να ζήσουμε με την Τουρκία με σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν λέω ότι σίγουρα θα το πετύχουμε, αλλά πρέπει να εξαντλήσουμε την δυνατότητα αυτή». Επίσης σημείωσε ότι όπως προκύπτει από τις έρευνες κοινής γνώμης «προϊόντος του χρόνου, η ανησυχία των Ελλήνων πολιτών μειώνεται σε ότι αφορά τα θέματα των εξωτερικών και της άμυνας».

«Ο πρωθυπουργός είναι ηγέτης πολύ μεγάλης διεθνούς ακτινοβολίας και θα λάβει στο μέλλον προσκλήσεις πολλές. Όταν ξεκίνησα την θητεία μου στο ΥΠΕΞ δεν είχα καταλάβει κι εγώ πόσο σημαντικό κεφάλαιο διπλωματικά για την χώρα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο πρωθυπουργός θα λάβει πρόσκληση για να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο τον Μάιο.

Όπως ανέφερε «υπάρχει πιθανότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρεθεί στον Λευκό Οίκο και τον Μάρτιο, έχει μια σειρά από διεθνή ταξίδια, θα εξαρτηθεί και από το δικό του πρόγραμμα». Τέλος παρατήρησε ότι «ο λόγος της Ελλάδας μετράει γιατί είναι υπεύθυνος και στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική