Πολιτική

Γεραπετρίτης για ανασχηματισμό: Πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις αλλά σε πιο ουδέτερο χρόνο

O Υπουργός Επικρατείας μιλά από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για το μοντέλο του επιτελικού κράτους και τα σενάρια περί ανασχηματισμού

Μία συζήτηση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις και θεσμούς και τα μαθήματα από την πρόσφατη εμπειρία του κορωνοϊού είχαν την ευκαιρία να κάνουν ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου, στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται από την Τρίτη διαδικτυακά.

Η κα. Μάνδρου ξεκίνησε με ερώτηση αν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης μία ικανή επένδυση στην Παιδεία.

“Οφείλω γνήσια ευγνωμοσύνη, στους γονείς , στους δασκάλους και στους οικείους μου για αυτό που είμαι σήμερα.  Επειδή είμαι μέλος της κοινότητας αυτής και εγώ, είμαι παιδαγωγός, έχω μεγάλη υποχρέωση να την βοηθήσω.  Άλλωστε δεν υπάρχει μεγαλύτερη επένδυση που να αποδίδει επιτόκιο από την επένδυση στην Παιδεία. Τον επόμενο χρόνο σκοπεύουμε να επενδύσουμε 100 εκατομμύρια περισσότερα στην Παιδεία και να δημιουργήσουμε 10 χιλιάδες επιπλέον θέσεις στην ειδική αγωγή αλλά και στη γενική παιδεία. Γενικά, μεγάλο κομμάτι των χρημάτων θα επενδυθούν πρωτίστως για τις επόμενες γενιές”, δήλωσε ο Υπουργός.

Ποιο πρέπει να είναι το οικονομικό μοντέλο, ώστε να είναι εμπροσθοβαρές για να αποδώσει καλύτερα; “Συμβουλευόμαστε ειδικούς για να έχουμε περισσότερα δεδομένα ώστε να επενδυθούν τα χρήματα όσο καλύτερα γίνεται”, υποστήριξε ο Υπουργός.  “Δεν θα αναλώσουμε χρήματα μόνο για αυτή τη γενιά, αλλά θα μείνει κάτι και για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Σας διαβεβαιώ ότι θα έχουν να λένε για τη διαχείριση αυτού του πακέτου.  Θα αφήσουμε σημαντικό καταπίστευμα για τις επόμενες γενιές”, συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Στη συνέχεια ο Υπουργός μίλησε για το μοντέλο επιτελικού κράτους το οποίο στηρίζεται σε μία λογική από πάνω προς τα κάτω, όλες οι πολιτικές  ενοποιούνται κάτω από μία ομπρέλα, με μία ενιαία πολιτική που κατανέμεται στα υπουργεία.”Η δομή του επιτελικού κράτους που φτιάξαμε απέδωσε τα μέγιστα στην πανδημία. Στην περίοδο της πανδημίας εκδίδονταν ημερησίως περίπου 6-8 κοινές υπουργικές αποφάσεις με την υπογραφή μέχρι 10 υπουργών. Αν δεν υπήρχε αυτή η δομή θα είχαμε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις”, δήλωσε ο Υπουργός. Τα κράτη που αντιμετώπισαν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην κρίση του κορονοϊού ήταν είτε ομοσπονδιακά κράτη, όπως το Βέλγιο, είτε κράτη με αποκεντρωμένα συστήματα, όπως η Ισπανία, συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι “μία κυβέρνηση που έχει στο γονιδίωμά της την αξιολόγηση πρέπει να αξιολογείται τακτικά.  Διορθώνουμε τα λάθη μας με μεγάλη ταχύτητα, αλλά πρέπει να αξιολογούμαστε τακτικά.  Θα κριθούμε από τις πράξεις μας και πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αλλά σε πιο ουδέτερο χρόνο βέβαια, όχι τώρα μέσα στη κρίση”.

“Η κυβέρνηση στέκεται απέναντι στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη για πρώτη φορά από την εποχή της  Μεταπολίτευσης.  Γίνονται υπουργικά συμβούλια εκτός Βουλής, λογοδοτούμε τακτικά στη Βουλή. Αποκαταστήσαμε το κύρος της Δικαιοσύνης, δεν έχουμε τακτική συνεννόηση με τα όργανα της Δικαιοσύνης, η ηγεσία προέκυψε από την ιεραρχία και στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι σε αυτή”, συμπλήρωσε κλείνοντας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική