Πολιτική

Γεραπετρίτης: «Η Ελλάδα είναι παρούσα στη Διάσκεψη του Βερολίνου»

«Έχουμε ήδη έτοιμο το σχέδιο για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τη διασφάλιση ακόμα και του κατώτατου κυριαρχικού μας δικαιώματος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας

Στην εκπομπή του ANT1 «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Διάσκεψη του Βερολίνου έγινε για να ξεκινήσει μία διαβούλευση για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος στην Λιβύη».

Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «έχει άλλη αξία το ότι δεν συμμετείχαν οι ενδιαφερόμενοι, έχει όμως σημασία το ότι ενημερώθηκαν και συμφώνησαν για έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» και χαρακτήρισε «θετικό» οποιοδήποτε βήμα οδηγεί προς ειρηνευτικές διαδικασίες, όμως εξήγησε ότι κατά τη χθεσινή Διάσκεψη δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα, παρά διατυπώθηκε περισσότερο η βούληση για λύση στη Λιβύη.

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στα θετικά της συμφωνίας στα οποία περιλμβάνονται η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, η τήρηση του εμπάργκο όπλων, η αποστρατικοποίηση και το ότι δε θα επιτρέπεται οποιοδήποτε ξένο στράτευμα στη Λιβύη, ενώ σημείωσε πως «δε θα μπορούσε να μη βρίσκεται εκεί η Τουρκία», αφού έχει στρατιωτική και οπλική παρουσία στη Λιβύη και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό το ότι «ο Ερντογάν δεσμεύτηκε για αποστρατικοποίηση».

«Ο θυμός και η ένταση του Ερντογάν αποδεικνύει ότι τα πράγματα στην εξωτερική πολιτική του δεν πάνε όπως θα ήθελε», εκτίμησε ο Υπουργός Επικρατείας, υπογραμμίζοντας ως θετικό το ότι ο Χάφταρ ορίζεται ως βασικός συνομιλητής στις διαπραγματεύσεις.

Όσο για το ότι ο Λίβυος στρατάρχης δεν ευχαρίστησε την Ελλάδα, μεταξύ άλλων «φίλων» του, είπε πως «θα έχουμε πολλές ευκαιρίες για ευχαριστίες» και χαρακτήρισε «αυτονόητο» το ότι «θέλουμε να διεκδικήσουμε περισσότερη συμμετοχή μας» και επικαλούμενους δηλώσεις του Πρωθυπουργού, είπε πως «η Ελλάδα έχει τα όπλα, ανεξαρτήτως αν βρίσκεται στη διάσκεψη ή όχι, να εμπλακεί στις λήψεις αποφάσεων».

«Η Ελλάδα είναι παρούσα», τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα αντιδρούσε η Αθήνα σε ακραία τουρκική πρόκληση, σε ελληνικό έδαφος, τόνισε ότι, ο Υπουργός Άμυνας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ θα υπάρξει κοινή στρατιωτική άσκηση με τη Γαλλία στα νότια της Κρήτης.

«Έχουμε ήδη έτοιμο το σχέδιο για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για τη διασφάλιση ακόμα και του κατώτατου κυριαρχικού μας δικαιώματος», είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπενθύμισε ότι, «η Διάσκεψη του Βερολίνου δεν παράγει Δίκαιο, αλλά καθορίζει τις διαδικασίες για ειρηνευτική λύση» και τόνισε ότι, «σε περίπτωση που αναλάβει ο Χάφταρ, πράγμα που δεν είναι απίθανο, αφού λαμβάνεται πλέον ως ισότιμος συνομιλητής, θα ακυρώσει τη συμφωνία με την Τουρκία».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική