30 Νοεμβρίου 2022

Γεραπετρίτης: «Μεσάζοντας ιδιωτικής μεσιτείας» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε από το βήμα της βουλής τη χθεσινή κατάθεση του Σάμπυ Μιωνή περί συνάντησής του με τους κ.κ. Παπαγγελόπουλο και Παππά – «Δεν άκουσα λέξη αυτοκριτικής που το ασφαλιστικό ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε αντισυνταγματικό»

Ως «μεσάζοντα ιδιωτικής μεσιτείας» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γιώργος Γεραπετρίτης στην Ολομέλεια με αφορμή τις αποκαλύψεις του Σάμπυ Μιωνή στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Ο υπουργός Επικρατείας απαντώντας στην επίθεση που εξαπέλυσε νωρίτερα ο κ. Αλέξης Τσίπρας για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι και μια καλή μέρα για περισπασμό μετά τα όσα ακούσαμε στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για να έχουμε λίγο διαφορετικό φως εκεί που δεν πρέπει αντί στο γεγονός ότι στο αρχηγείο της κυβέρνησης η κυβέρνηση λειτουργούσε ως μεσάζων ιδιωτικής μεσιτείας. Και πως λειτουργούσε η κυβέρνηση; Εκείνη την στιγμή παρόντων δύο υπουργών, ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης και Διαφάνειας ήταν μπροστά όταν υπογράφηκε ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο προέβλεπε τι θα κάνει η δικαιοσύνη στα επόμενα βήματα προεξοφλώντας τι θα κάνει η ελληνική δικαιοσύνη. Αυτό είναι πρωτοφανές».

Αναφορικά με την κριτική του κ. Τσίπρα πως από την συζήτηση λείπουν αρκετοί υπουργοί της κυβέρνησης, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε «να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Τσίπρα που λείπουν υπουργοί αλλά να τον ενημερώσω ότι διεξάγεται υπουργικό συμβούλιο που από καιρό έχει προγραμματιστεί. Μάλλον το υπουργικό συμβούλιο είναι λέξεις άγνωστες για τον κ. Τσίπρα».

Αποκρούοντας την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό είπε: «Δεν άκουσα λέξη αυτοκριτικής που το ασφαλιστικό ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε αντισυνταγματικό γιατί κρίθηκε μη ανταποδοτικό και παραβίαζε ισότητα».

Στην αντεπίθεση για το μεταναστευτικό

Οξύτατη ήταν και η αντεπίθεση αναφορικά με την κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το προσφυγικό.

«Δεν άκουσα λέξη συμπαράστασης για τους ανθρώπους των Σωμάτων Ασφαλείας που υπέστησαν βίαιη συμπεριφορά.

Δεν άκουσα μια λέξη καταδίκης για τις ακρότητες και βιαιότητες που είδαμε τις τελευταίες ημέρες και βεβαίως να πούμε ότι δεν άκουσα μια λέξη για το ποια είναι η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την διαχείριση προσφυγικού μεταναστευτικού».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό περιλαμβάνει 3 άξονες:

– ανάσχεση στους θαλάσσιους διαύλους και παράνομες εισόδους. Η λογική των ανοικτών συνόρων τελείωσε

– κλειστές δομές ελέγχων για αντικατάσταση των απαξιωτικών φαινομένων και επικίνδυνων για την δημόσια υγεία και ασφάλεια. Δομές απολύτως ελεγχόμενες με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με χωριστούς κοιτώνες παιδιών και οικογενειών και κέντρα υγείας. Δομές μακριά απο τον αστικό ιστό για να υπάρχει έλεγχος εως ότου εξεταστούν αιτήσεις ασύλου

– επιτάχυνση ασύλου. Παραλάβαμε 73 χιλ εκκρεμείς αιτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στόχος σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη είναι η αποσυμφόρηση των νησιών με επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου και ανάσχεση ροών.

«Αποσυμφόρηση σημαίνει καμία επιστροφή εξαιτίας σας»

«Αν αυτού ακούσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την αποσυμφόρηση και να μας μέμφεται ότι θυσιάσαμε τα νησιά προς χάρη ενδοχώρας. Αυτή η στάση ενέχει το στοιχείο πολιτικής υποκρισίας. Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε με τρόπο τυπικό ότι όποιος αποχωρεί από το νησί υποδοχής κι μεταφέρεται στην ενδοχώρα στην συνέχεια δεν μπορεί να μεταφερθεί στην χώρα καταγωγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνομολόγησε ότι όποιος αποχωρήσει από νησί τυπικά δεν επιστρέφεται.

Σήμερα με μια υπερβάλλουσα λαϊκιστική προσέγγιση ζητά να μεταφέρουμε όλο τον πληθυσμό από νησιά σε ενδοχώρα κλείνοντας την πόρτα επιστροφών. Αν αυτό προτείνετε πείτε το ευθέως στις κοινωνίες των νησιών. Αποσυμφόρηση σημαίνει καμία επιστροφή εξαιτίας σας» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Αναφορικά με τον ξυλοδαρμό στελεχών των ΜΑΤ σε ξενοδοχείο της Χίου είπε: «Χθες είχαμε φαινόμενα σκληρής βίας που έφτασαν στο σημείο βεβήλωσης ανθρώπων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Πρόκειται για μια σειρά από πράξεις που πέρα από φυσική βιαιότητα στρέφονται ευθέως κατά δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτά ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης τα χαρακτήρισε διαμαρτυρία. Ήταν διαμαρτυρία οι σφαίρες μολότοφ ρουκέτες; Ήταν διαμαρτυρία ότι εμποδίστηκε ασθενοφόρο που μετέφερε τραυματίες; Είναι πράξεις θεμιτής αντίστασης; Δεν άκουσα μια καταδίκη»

«Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι άνθρωπος της δημιουργικής αντιπολίτευσης αλλά μίλησε χρησιμοποιώντας το Α στερητικό. Μίλησε για αυταρχισμό, ανασφάλεια, ανευθυνότητα και ανοησία της κυβέρνησης. Του προτείνω και άλλα δύο: ανακυβίστηση και αμετροέπεια. Ο λαός δεν ξεχνά. Επικαλείται ο κ. Τσίπρας μίλησε για καφενεία συνταξιούχων. Καλό είναι να σκεφτεί και την δική του πολιτική σύνταξη εάν συνεχίσει με τον λαϊκισμό».Πολιτική