11 Αυγούστου 2022

Γεραπετρίτης στην επιτροπή για τον «κοριό» στον Ανδρουλάκη: Η Ελλάδα ουδέποτε προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό

Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και δεν υπάρχει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα τέτοια σύμβαση, φέρεται να ξεκαθάρισε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η τοποθέτηση του κ. Γεραπετρίτη έγινε κατά τη συνεδρίαση με θέμα την καταγγελία για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Στην Επιτροπή, για την οποία ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να συνεδριάσει άμεσα για να διερευνηθεί η καταγγελία Ανδρουλάκη, ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να τόνισε πως η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις, ενώ δεν γίνεται γνωστοποίηση σε περιπτώσεις που υπάρχει νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφαλείας, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες, σε όλο τον κόσμο.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε ακόμη στις περιπτώσεις υβριδικού πολέμου ή σε περιπτώσεις κατασκοπείας εκ μέρους της γείτονος.

Απαντώντας σε ερώτηση του Χάρη Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με κάποια εταιρεία Krikel, ανέφερε πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν υπέγραψε τίποτε με την παρούσα κυβέρνηση, αλλά το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και με την υπογραφή του κ. Τόσκα.

Το λόγο πήρε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε χάρτη του 2018 για την παρουσία παράνομου λογισμικού στην έκθεση της Facebook, όπου καταγράφονται επτά παράνομα λογισμικά, αλλά και έκθεση του ευρωκοινοβουλίου που καταγράφει απόπειρες κατά πέντε υπουργών και πρωθυπουργού, απόπειρα κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και 300 περιπτώσεις με Pegasus στην Ουγγαρία.Πολιτική