Πολιτική

Γεωργαντάς: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έρχεται να αλλάξει την υγεία

Η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί μια ισχυρή εργαλειοθήκη που αξιοποιείται με στόχο την διευκόλυνση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών – Το ψηφιακό κράτος θα δώσει ώθηση στην βελτίωση του συστήματος υγείας

Για «προκλήσεις όπως η γήρανση του πληθυσμού, οι χρόνιες παθήσεις, οι αυξανόμενες απαιτήσεις εξυπηρέτησης των ασθενών αλλά και απροσδόκητες κρίσεις όπως ο covid-19 που δοκιμάζουν την αντοχή του συστήματος υγείας», έκανε λόγο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς στο πλαίσιο του συνεδρίου Health world 2021: «η κρίση της πανδημίας- η επόμενη μέρα».

Όπως επεσήμανε «ο ψηφιακός μετασχηματισμός έρχεται να επιφέρει στην υγεία ό,τι επέφερε και στις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες. Μια ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες εξυπηρετούν τις ανάγκες. Μια αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο με τον οποίο το κράτος αντιλαμβάνεται την ευθύνη του έναντι των πολιτών. Η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί μια ισχυρή εργαλειοθήκη που αξιοποιείται με στόχο την διευκόλυνση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών» είπε ο κ. Γεωργαντάς και τόνισε ότι «θέτει τον πολίτη στο επίκεντρο. Η κρίση στην υγεία έδωσε ώθηση στην επέκταση του ψηφιακού κράτους. Τώρα το ψηφιακό κράτος θα δώσει ώθηση στην βελτίωση του συστήματος υγείας».

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που υπήρχε πριν από την έναρξη της πανδημίας. «Το πρώτο βήμα ήταν η ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης, η ίδια διαδικασία τους επόμενους μήνες εφαρμόστηκε και για τα παραπεμπτικά. Αποτέλεσμα είναι σε λιγότερο από 18 μήνες να έχουν δηλώσει να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση μέσω του gov.gr περισσότεροι από 2,5 εκατ. πολίτες».

Ο κ. Γεωργαντάς συνέχισε μιλώντας για τις δυο νέες δράσεις, την αποϋλοποίηση και των ιατρικών βεβαιώσεων και την ενεργοποίηση του myHealth app, η εφαρμογή που επιτρέπει σε όσους την ενεργοποιήσουν να έχουν πρόσβαση σε ιατρικά τους δεδομένα η οποία αποτελεί το πρόπλασμα του ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου υγείας. «Όλες αυτές οι ραγδαίες ψηφιακές εξελίξεις σε συνδυασμό με την ψηφιακή ωρίμανση του πληθυσμού έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις προσδοκίες των πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών υγείας.

Ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας για την τηλεϊατρική τόνισε ότι «θα εξεταστούν η διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για σύγχρονα και καινοτόμα μοντέλα παροχής υπηρεσιών υγείας», ενώ υπογράμμισε ότι «θα καταφέρουμε να κάνουμε πράξη την αναβάθμιση των υποδομών ηλεκτρονικής υγείας στα σημεία παροχής υπηρεσιών υγείας μέσα από την αναβάθμιση της ψηφιακής ωριμότητας των μονάδων υγείας με σκοπό την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, την διασφάλιση της ιδιωτικότητας και προστασίας των δεδομένων υγείας και την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην ηλεκτρονική υγεία μέσα από την εισαγωγή νέων καινοτόμων τεχνολογιών στο εθνικό σύστημα υγείας. Σημαντική μεταρρύθμιση αποτελεί η στροφή προς ψηφιακές διαδικασίες και την οργάνωση του συστήματος υγείας». Όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι συνθήκες είναι ώριμες «είναι μια ευκαιρία να βοηθήσουμε έτσι ώστε οι υπηρεσίες υγείας να περάσουν σε ένα διαφορετικό επίπεδο».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης, επικεφαλής, ομάδα Foresight υπό τον πρωθυπουργό μίλησε για μια «εξαιρετικά σημαντική αλλαγή που ήδη φάνηκε στον χώρο της υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα είναι κατακλυσμιαία τα επόμενα δέκα χρόνια», τονίζοντας ότι «ο κλάδος της υγείας κι όχι μόνο σε συνεργασία με την τεχνολογία θα παρουσιάσει τόσο καινοτόμες κι εξελισσόμενες τεχνολογίες για τον πολίτη». Όπως σημείωσε ο κ. Μαστρογεωργίου «ο άνθρωπος έχει επηρεάσει τόσο πολύ την εξέλιξή του και την εξέλιξη του πλανήτη που από μόνος του έχει ορίσει μια καινούργια εποχή, η οποία ήρθε και θα εξελιχθεί πατώντας πάνω στην εξέλιξη της τεχνολογίας και την εξέλιξη της βιολογίας και βιοτεχνολογίας». Ο κ. Μαστρογεωργίου πρόσθεσε ότι η κλιματική κρίση θα επηρεάσει τον άνθρωπο και κατ’ επέκταση την υγεία του. Όπως χαρακτηριστικά είπε «θα βρεθούμε σε εξελίξεις κι επιδράσεις των διαγνωστικών τεστ, θα δημιουργήσουμε μόνοι μας στο σπίτι μας μέσω της υψηλής τεχνολογίας ένα at home medical κέντρο, θα μπορούμε να έχουμε καθημερινά έναν εξοπλισμό στο μπάνιο μας που θα εξετάζει μέσα από ένα «έξυπνο» καθρέφτη πώς είμαστε, αν έχουμε κάποια διαφορά από χθες. Προφανώς η τηλειατρική θα είναι μέσα στο μενού για την ατζέντα της επόμενης δεκαετίας αλλά και η συνθετική βιολογία. «Η δυνατότητα που θα έχουμε να επηρεάσουμε το software του δικού μας εαυτού».

Όλα αυτά όμως θα έχουν συνάρτηση με την δεοντολογία της χρήσης της τεχνολογίας. «Εδώ υπάρχει ένα πρόσφορο έδαφος συνεργασίας υπερκρατικών δομών όπως η ΕΕ, παγκόσμιων δομών κράτους κι επιχειρήσεων για να φτιαχτεί ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης αυτών των κατακλυσμιαίων αλλαγών που θα έρθουν. Οι ευκαιρίες για τον κλάδο της υγείας είναι μεγάλες και σε επίπεδο έρευνας και τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο». Ο κ. Μαστρογεωργίου ορμώμενος από την έκθεση του ευρωπαϊκού Foresight έκανε λόγο για την εξάρτηση της Ευρώπης από πρώτες ύλες και προϊόντα κυρίως στον χώρο του φαρμάκου. «Πρέπει να δούμε πώς θα αρχίσουμε να αποκτούμε μια στρατηγική αυτονομία σε αυτού του είδους τις πρώτες ύλες και προϊόντα» δήλωσε ο κ. Μαστρογεωργίου και κατέληξε ότι «τα επόμενα δέκα χρόνια η επανάσταση της βιοτεχνολογίας του φαρμάκου και του κλάδου της υγείας θα είναι στο μάτι του κυκλώνα κι είναι τεράστια ευκαιρία και για εθνικό επίπεδο και για τις επιχειρήσεις αλλά και συνολικά για μια επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο ο άνθρωπος αντιμετωπίζει την υγεία του και συνολικά όλο αυτό το οικοσύστημα της υγειονομικής περίθαλψης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική