Πολιτική

Γεωργιάδης για PCR: Το πλαφόν δεν είναι για τα «μάτια του κόσμου» – Λογική και δίκαιη η τιμή

 «Η δυνατότητα των εργαστηρίων να λειτουργούν με κέρδος παραμένει και μπορούν να κάνουν τεστ σε χαμηλότερη τιμή» είπε

«Αναζητήσαμε μέσα σε από εξαντλητικό διάλογο με την ιατρική κοινότητα και τον εργαστηριακό τομέα τη χρυσή τομή που θα εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή τιμή χωρίς τεθεί κίνδυνος για την επάρκεια των τεστ, τη λειτουργία των εργαστηρίων και την ποιότητα των τεστ προτού καταλήξουμε στα 47 ευρώ», είπε στην ΕΡΤ  ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης κάνοντας λόγο για τιμή «πολύ λογική και δίκαιη».

Σχολιάζοντας τη θέση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ότι η τιμή δεν έπρεπε να μειωθεί γιατί θα συμπαρασυρθεί η ποιότητα των υπηρεσιών σημείωσε ότι από την εποχή του πλαφόν των 60 ευρώ έως σήμερα έχει αποσβεστεί το κόστος των μηχανημάτων που είχαν αγοραστεί και έχει μεγαλώσει το περιθώριο κέρδους, ενώ η Ομικρον έχει πολλαπλασιάσει τη ζήτηση. «Η δυνατότητα των εργαστηρίων να λειτουργούν με κέρδος παραμένει και μπορούν να κάνουν τεστ σε χαμηλότερη τιμή» είπε τονίζοντας πως συνυπολογίστηκαν οι μεταβολές αυτές προτού αποφασιστεί το πλαφόν, είπε και πρόσθεσε πως οι μεγάλες αλυσίδες μπορούν να πάνε και χαμηλότερα αλλά τα επαρχιακά δεν μπορούν πιο φθηνά.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των τεστ που μπορεί να διεκπεραιώσει καθημερινά ένα εργαστήριο σημείωσε πως ζητήθηκε να θεσπιστεί εξαίρεση να δίνονται έναντι πρόσθετου κόστος πιο γρήγορα τα αποτελέσματα κάτι που όπως είπε δεν έγινε δεκτό. “Δεν βάζουμε το πλαφόν “για τα μάτια του κόσμου”. Δεν μπορεί καποιος με χρήματα να προσπερνά τη σειρά. Είμαστε όλοι άνθρωποι απέναντι στην πανδημία” είπε.

Σε σχέση με τη συνταγογράφηση των PCR είπε πως έχει λογική σαν αίτημα αλλά αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας να το αποφασίσει καθώς θα ενσωματώνονταν στα έξοδα του ΕΟΠΥ, κάτι που όπως είπε δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν μπορεί ο ΕΟΠΥ να το επωμιστεί. Δεν είναι τόσο απλό, πόσα τεστ θα συνταγογραφούνται, διερωτήθηκε.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cgxk03z3od89-se)

Σχολιάζοντας τις σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το δυσβάσταχο βάρος στην τσέπη του πολίτη είπε πως ζούμε σε μια δύσκολη συγκυρία που χρειάζεται από τον καθένα η υπευθυνότητα που του αναλογεί. “Ας πούμε ότι το κράτος πλήρωνε όλα τα τεστ, αυτό δεν είναι δωρεάν, τα δικά μας λεφτά ξοδεύει το κράτος, θα έπρεπε να αυξηθούν οι φόροι”, πρόσθεσε. “Εάν μιλήσουμε για συνταγογράφηση αυτό θα αφορά ιατρικούς λόγους και όχι όποτε θέλουμε”, συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω 50.000 κρουσμάτων, είπε η κυβέρνηση εκανε το καλύτερο και πως ο κ. Τσίπρας αν δεν άνοιγαν τα σχολεία θα εμφανιζόταν με ειρωνική ανάρτηση και για αυτό.

Απαντώντας στην ανησυχία των γονέων έκανε λόγο για ερώτημα λογικοφανές αλλά λανθασμένο. “Φέτος έχουμε τα εμβόλια. Τα παιδιά ξέρουμε ότι δεν κινδυνεύουν από τον ιό, όμως τον μεταφέρουν σε μεγαλύτερους και αυτό είναι το πρόβλημα. Πέρυσι με τα 15.000 κρούσματα δεν είχαμε 8 εκατομμύρια εμβολιασμένους, ενώ η μετάλλαξη Ο φέρνει πιο ήπια συμπτώματα από τις προηγούμενες” επισήμανε λέγοντας πως η απάντηση στη σύγκριση είναι ότι οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές.

“Ολες οι χώρες της ΕΕ κανουν ρεκόρ κρουσμάτων, πουθενά δεν έκλεισαν τα σχολεία” κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική