13 Μαΐου 2021

Γεωργιάδης: Μόλις 40.000 επιχειρήσεις από τις 890.000 καλύπτουν τα κριτήρια δανεισμού

Πρόσθεσε ότι το 97% των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες

Την παροχή κινήτρων για την συγχώνευση μικρών επιχειρήσεων προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να επιτευχθεί η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με καλύτερους όρους.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα στοιχεία που του έχει προσκομίσει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος δείχνουν πως από τις 890.000 επιχειρήσεις ελάχιστες είναι αυτές που καλύπτουν τα κριτήρια δανεισμού.

«Ρώτησα της τράπεζες πόσες από τις 890.000 επιχειρήσεις μπορούν να δανειοδοτηθούν με βάση τα τραπεζικά κριτήρια. Μου απάντησαν μόνο οι 20.000. Άντε με τις εγγυήσεις που βάζουν να φτάσουν στις 40.000» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι το 97% των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες.

Πάντως, ο υπουργός χαρακτήρισε «έγκλημα» τις προτάσεις κομμάτων για παροχή δανείων χωρίς τραπεζικά κριτήρια εξηγώντας πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «προϋπόθεση εθνικής καταστροφής στο μέλλον. Άλλο να πεις ότι εμείς αποφασίσαμε να χαρίσουμε τη μισή επιστρεπτέα προκαταβολή – και οι αγορές δεν ανησυχούν γιατί έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας – και άλλο να πεις στις αγορές διακινδυνεύω την ευστάθεια των τραπεζών μου. Να λες δηλαδή πίεσε τις τράπεζες από τις καταθέσεις των πολιτών να δώσουν δάνεια. Να δώσουν δηλαδή τις καταθέσεις μας σε επιχειρήσεις που θα τα πιστολιάσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.Πολιτική