SelectedΠολιτική

Γεωργιάδης: Δημοσιονομικό το κίνητρο για τα αναδρομικά – Συνεχώς έχουμε αιτήματα επενδύσεων

«Από τη μια πρέπει να εφαρμοστεί μια δικαστική απόφαση και να αποκατασταθούν κάποιες αδικίες, από την άλλη αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην τινάξει στον αέρα τη χώρα» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης

Για τα κίνητρα της απόφασης της κυβέρνησης να ανακοινώσει την καταβολή εφάπαξ των αναδρομικών των συνταξιούχων εντός του 2020 μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στον Θέμα 104,6 και τους Γιάννη Μακρυγιάννη και Βασίλη Γούλα.

“Από τη μια πρέπει να εφαρμοστεί μια δικαστική απόφαση και να αποκατασταθούν κάποιες αδικίες, από την άλλη αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην τινάξει στον αέρα τη χώρα” ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι “εάν συμφωνούμε όλοι καλόπιστα σε αυτές τις αρχές, καταλαβαίνετε ότι η απόφαση της κυβερνήσεως είναι απολύτως σταθμισμένη”.

Εξηγώντας το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη χθες, ο κ. Γεωργιάδης περιέγραψε πως “η δικαστική απόφαση μιλάει για τη δικαίωση μόνο όσων προσέφυγαν και μιλάει μόνο για τις κύριες συντάξεις και δεν αφορά τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, των οποίων η απόφαση κρίνεται ακόμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Τι λέει η κυβέρνηση; Αντί να βάλουμε χιλιάδες ανθρώπους να τρέχουν στα δικαστήρια, που από αυτούς πολλοί δεν θα πάνε γιατί τα ποσά που θα λάβουν είναι μικρά…[…] πάμε εμείς και λέμε τα πληρώνουμε σε όλους”.

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε μάλιστα πως “δεν περιμένουμε καν την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους δημοσίους υπαλλήλους καθόσον το παίρνουμε ως θέμα ισονομίας και ισοπολιτείας και πάμε και πληρώνουμε το ανώτατο όριο που αντέχει ο προϋπολογισμός σε όλους τους συνταξιούχους, για να κλείσουμε μια αδικία του παρελθόντος”.

Όσον αφορά τα δώρα και τα επιδόματα, ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε πως “αυτά δεν έχουν κριθεί ακόμα στο δικαστήριο”. “Πιθανολογούμε βάσιμα όλοι ότι εφόσον αυτά τα θέτει το δικαστήριο για τις κύριες συντάξεις θα αποφάσιζε στο μέλλον με παρόμοιο τρόπο και για αυτό. Όμως, αυτό θα σήμαινε για τους περισσότερους ανθρώπους πολλά χρόνια μετά από σήμερα” παρατήρησε ο υπουργός. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ακόμα πως “δεν υπάρχει θέμα κουρέματος, υπάρχει θέμα μιας απόφασης που σταθμίζει να αποφύγουν την ταλαιπωρία για χιλιάδες ανθρώπους, να αποφύγουν τους δικηγόρους”.

Κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί “εξαπάτησης”, “σε κάθε περίπτωση, αν ήθελε ο κ. Τσίπρας, γιατί δεν τα έδινε;” διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης, προσδιορίζοντας στα 1,4 δις ευρώ το συνολικό κόστος της εξαγγελίας.

Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο ίδιος και τα σενάρια πρόωρων εκλογών λόγω των αναδρομικών, λέγοντας “ όχι δεν σημαίνει εκλογές. Σημαίνει ότι κρίναμε ότι εφόσον υπάρχει αυτή η δικαστική εκκρεμότητα” να ικανοποιηθεί, σχολίασε σχετικά ο κ. Γεωργιάδης, υπενθυμίζοντας ότι “η απόφαση για τα αναδρομικά είχε βγει επί Σαμαρά, είχε πληρωθεί το 50%” αλλά ενώ κυβερνούσε “5,5 χρόνια ο κ. Τσίπρας δεν έδινε τα λεφτά”. Ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ακόμη πως “φέτος λόγω κορωνοιου δεν υπάρχει το φρένο του ελλείμματος, οπότε είναι ευκολότερο το ποσό αυτό να το πληρώσεις εφάπαξ φέτος”, περιγράφοντας ως “δημοσιονομικό και όχι εκλογικό” το στόχο καταβολής των αναδρομικών.

Ερωτηθείς για την απόφαση της Τουρκίας να παγώσει τις σεισμικές έρευνες, “ο πρώτος λόγος που οι Τούρκοι κάνανε πίσω ήταν γιατί δεν περιμένανε την αντίδραση της Ελλάδας και των ετοιμότατων ενόπλων δυνάμεων” τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και υπογράμμισε πως “δεν υπάρχει περίπτωση να πούμε έγινε θερμό επεισόδιο κάπου στο Καστελόριζο και στη συνέχεια να το ξεχνάμε”. Αντίθετα, “αυτό που θα κάναμε σίγουρα είναι να το παρεμποδίσουμε να κάνει την έρευνά του. Όταν είσαι εκεί και το παρεμποδίζεις, υπερασπίζεσαι την κυριαρχία σου” υποστήριξε ο υπουργός για το Oruc Reis.

Αναφορικά με την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν, “θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη αν ιός είχε τώρα εξαφανιστεί” δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης και κατέληξε “το μόνο που πάει καλά είναι οι επενδύσεις. Συνεχώς έχουμε αιτήματα επενδύσεων”.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected