20 Αυγούστου 2022

Γεωτρήσεις στην Κύπρο: Δεν φαίνεται να έχουν υποκλαπεί από την Τουρκία στοιχεία για το τεμάχιο 8

Στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ έχει ξεκινήσει γεώτρηση από το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ για λογαριασμό – όπως έχει αναφερθεί από την Άγκυρα – των Τουρκοκυπρίων

Τα στοιχεία που πιθανόν να έχει στη κατοχή της η Τουρκία, σε σχέση με τα γεωλογικά – σεισμογραφικά χαρακτηριστικά του τεμαχίου 8 της Κυπριακής ΑΟΖ, δεν φαίνεται να έχουν υποκλαπεί ή να της έχουν διαβιβαστεί με κάποια ύποπτη διαδικασία.

Στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ έχει ξεκινήσει γεώτρηση από το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ για λογαριασμό – όπως έχει αναφερθεί από την Άγκυρα – των Τουρκοκυπρίων.

Τα στοιχεία της μελέτης που είχε κάνει η εταιρεία ΕΝΙ για το τεμάχιο 8 είχαν δοθεί πριν λίγα χρόνια στο υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου και εκ παραδρομής το Τμήμα Περιβάλλοντος τα είχε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Τα στοιχεία αυτά ήταν προσβάσιμα στον καθένα και προφανώς και τη Τουρκία.

Στο σημείο, το οποίο έχει επιλέξει το Γιαβούζ, επρόκειτο να κάνει γεώτρηση η ΕΝΙ, αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια θεωρώντας ότι έπρεπε να επιχειρήσει σε άλλο σημείο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το τεμάχιο 8 που βρίσκεται 100 ναυτικά μίλια νοτίως της Λεμεσού, έχει αδειοδοτηθεί στις εταιρείες TOTAL και ΕΝΙ.Πολιτική