Οικονομία

Γιακουμάτος: Τον Οκτώβριο η λύση για τα «κόκκινα» δάνεια

181C3FC81E31AE2EE967C7BE312F4895.jpg Οριστικές ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων τις τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου θα υπάρξουν σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο.

Απαντώντας στην Βουλή σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Ασημίνας Ξηροτύρη, ο υφυπουργός επανέλαβε πως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους συνεδριάζει τακτικά προκειμένου να σχεδιαστεί μόνιμος μηχανισμός αποτελεσματικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων ενώ σημείωσε ότι στο μεσοδιάστημα οι δανειολήπτες προστατεύονται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Αναφορικά με τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια, ο κ. Γιακουμάτος υποστήριξε πως βασική προτεραιότητα αποτελεί η προστασία των 100.000  πολύ μικρών επιχειρήσεων, δηλαδή αυτών που απασχολούν από 1 έως 9 εργαζόμενους, και το συνολικό ποσό που οφείλουν στο τραπεζικό σύστημα ανέρχεται σε 4,5 δις ευρώ.

Στόχος του υπουργείου είναι η βιωσιμότητα των εν λόγω επιχειρήσεων με την δημιουργία ενός πλαισίου που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει εξωδικαστική συμφωνία μεταξύ οφειλέτη επιχειρηματία και τράπεζας. Επιμήκυνση των δόσεων αποπληρωμής των δανείων, ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία σε μάκρος χρόνου.

Για τα «κόκκινα» δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων ο υφυπουργός πρότεινε να υπάρξει ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο οι βιώσιμες επιχειρήσεις σε συνεννόηση και με το τραπεζικό τομέα να απαλλάσσονται από ένα μέρος των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Τέλος είπε πως εξετάζεται η μετατροπή του ΤΕΜΠΕ σε τράπεζα ειδικού σκοπού η οποία  θα μπορεί να παρέχει δάνεια στήριξης και ανάπτυξης χωρίς επιτόκιο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία