Πολιτική

Γιάνης Βαρουφάκης: Θύελλα για το σπάσιμο της καραντίνας

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αρνήθηκε να δείξει τα σχετικά έγγραφα όταν του ζητήθηκαν από τους Λιμενικούς επικαλούμενος τη βουλευτική του ιδιότητα – Σχηματίζεται δικογραφία – Τι υποστηρίζει ο ίδιος χωρίς να αναφέρεται καθόλου στο επεισόδιο

Τόνοι μελανιού και ώρες τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου έχουν χυθεί για την τήρηση των μέτρων περιορισμού προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού. Ούτε μία, ούτε δύο φορές τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς και ο Σωτήρης Τσιόρδας ζήτησαν από τους πολίτες να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση.

Αυτό, όμως, το οποίο κατέστη ιδιαίτερα σαφές είναι ότι κανείς δεν μπορεί να μεταβεί στο εξοχικό του στο χωριό ή στο νησί του. Αν και είναι προφανής ο λόγος όλων αυτών των εκκλήσεων αλλά και προειδοποιήσεων για επιβολή κυρώσεων, με περισσή υπομονή οι αρμόδιοι απαρίθμησαν δεκάδες φορές τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Πριν την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αγνόησαν τις οδηγίες για περιορισμό των μετακινήσεων στο εσωτερικό της χώρας λόγω της πανδημίας. Η στάση τους, μάλιστα, προκάλεσε και την σφοδρή αντίδραση συμπολιτών τους, που συχνά πυκνά εξαπέλυαν μύδρους εναντίον της αντικοινωνικής συμπεριφοράς τους.

Ακολούθησε, όμως, μία αξιέπαινη συλλογική προσπάθεια, η οποία θα υπέθετε κανείς ότι ήταν και αποτέλεσμα μιας κάπως απότομης ωρίμανσης της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών, λόγω των συνθηκών. Παρ’ όλα αυτά, ένα πολιτικό πρόσωπο, αρχηγός κόμματος και εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό φαίνεται ότι έγραψε όλα τα παραπάνω στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Ο Γιάνης Βαρουφάκης βρίσκεται στην Αίγινα όπου έφτασε με το πλοίο της γραμμής στο νησί του Αργοσαρωνικού, στο οποίο έχει εξοχικό.

Κατά την άφιξή του στο λιμάνι θα έπρεπε να περάσει, όπως και όλοι οι επιβάτες, από τον ενδελεχή έλεγχο που είχε στηθεί. Παρά την έκκληση των λιμενικών αρνήθηκε να παράσχει τα σχετικά έγγραφα της μετακίνησής του. Αντιθέτως, επικαλέστηκε την ιδιότητά του. Την ίδια αντιμετώπιση επεφύλαξε και στον δήμαρχο του νησιού που βρέθηκε επίσης στο λιμάνι. Αναχώρησε για την οικία του, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι συντάσσεται δικογραφία.

Είναι προφανές ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι έσφαλε, καθώς το ίδιο βράδυ έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη στο δίκτυο CNN, αποκαλύπτοντας την τοποθεσία του. Στην διαδικτυακή τηλεσυζήτηση που είχε με μέλη και φίλους του Μέρα25 από την Πελοπόννησο δήλωσε: «εμείς στο Μέρα25 αρνούμαστε να μείνουμε σπίτι τουλάχιστον ψυχολογικά, κινηματικά, πολιτικά. Σωματικά μένουμε στο σπίτι…»

Δεν πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία. Στη Βρετανία έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο υφυπουργός, που καλεί καθημερινά τους πολίτες να σεβαστούν την καραντίνα, την «έσπασε». Όταν έγινε γνωστό ότι ταξίδεψε περίπου 200 χιλιόμετρα από το σπίτι του στο Λονδίνο μέχρι την εξοχική έπαυλή του στο Χέρεφορνσάϊρ, αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν καταδέχτηκε ούτε αυτό να πράξει. Η ενέργειά του, πάντως, έγινε αντικείμενο καυστικών σχολίων στα social media.

Η απάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη

Σε ανακοίνωση του Μερα25 υποστηρίζεται ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης βρίσκεται σε καραντίνα στην Αίγινα από τις 11 Μαρτίου χωρίς, όμως, να απαντά αν αυτή είναι η μόνιμη κατοικία του ενώ απουσιάζει πλήρως οποιαδήποτε αναφορά στο επεισόδιο που είχε με τους Λιμενικούς και την άρνησή του να επιδείξει τα απαραίτητα έγγραφα για την μετακίνηση του (Ε1 κ.ο.κ.) επικαλούμενος μόνο την βουλευτική του ιδιότητα!

Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης, δε, σε δύο tweet επιχείρησε να δώσει πολιτική χροιά στις ενέργειές του αποφεύγοντας και πάλι να τοποθετηθεί επί της ουσίας της υπόθεσης.

Η ανακοίνωση του ΜεΡΑ25 έχει ως εξής:

Το Μέρα25 από την πρώτη στιγμή στήριξε τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης με κοινό σκοπό την υγεία των πολιτών.

Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή, ακόμα και πριν την ένταση του φαινομένου στη χώρα μας, την κανονική μεν αλλά μέσω τηλεδιάσκεψης δε λειτουργία της Βουλής – αίτημα που, ως τώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής δεν έχει αποδεχθεί.

Ως εκ τούτου, η παρουσία του Γραμματέα κ. Γιάνη Βαρουφάκη στην Ολομέλεια της Βουλής την 9η Απριλίου κατέστη υποχρεωτική τόσο για να τοποθετηθεί για το καίριο Eurogroup εκείνης της ημέρας ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών όσο και για να διαμαρτυρηθεί δια ζώσης για την μη αποδοχή της πρότασης του ΜέΡΑ25 η Βουλή να συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη.

Για να μεταβεί στη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης αναχώρησε με το πλοίο των 10πμ από την Αίγινα, όπου διαμένει με τη σύζυγό του σε πλήρη απομόνωση από την 11η Μαρτίου στο σπίτι τους, πολύ πριν την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και, μετά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής αλλά και τον σημαντικό διάλογο με τον Υπουργό Οικονομικών που ακολούθησε, επέστρεψε στην Αίγινα με το πλοίο των 16.30. Τα «ρεπορτάζ» περί «σπασίματος της καραντίνας για διακοπές στην Αίγινα» είναι, προφανώς, ανάξια σχολιασμού.

Όπως είπε στο τέλος της ομιλίας του της 9ης Απριλίου στη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης, το ΜέΡΑ25 ελπίζει ότι, τουλάχιστον μετά το Πάσχα, και εφόσον τα περιοριστικά μέτρα συνεχιστούν, η Βουλή, επιτέλους, να λειτουργεί κανονικά μέσω τηλεδιάσκεψης δίνοντας το καλό παράδειγμα στους πολίτες.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός – Συνεργασία Apple – Google: Λανσάρουν τεχνολογία εντοπισμού επαφών στα κινητά

Στους 92 οι νεκροί του κορωνοϊού – Εξέπνευσε 72χρονος στο «Παπανικολάου»

Δείτε βίντεο: Η λειτουργία της Μ. Παρασκευής των Καθολικών από την «απόκοσμη»- άδεια πλατεία του Αγίου Πέτρου

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική