Πολιτική

Γιώργος Καραγιάννης: «Σε χρόνο – ρεκόρ τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο Ιανός»

Πάνω από 240 εκάτ. ευρώ διατέθηκαν ήδη στην Περιφερειακή Ενότητα της Καρδίτσας – Ο ανάδοχος αρχικά θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και έπειτα θα πληρωθεί

Τη διαβεβαίωση ότι η αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ιανός» στην Καρδίτσα θα γίνει σε χρόνο ρεκόρ έδωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο κ. Καραγιάννης τόνισε ότι το υπουργείο Υποδομών δρα με βάση τους άξονες της ταχύτητας, της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας, σε όλες τις έκτακτες κρίσεις εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των χρόνιων παθογενειών. Για τις ζημιές στην Καρδίτσα σημείωσε ότι «σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έχουμε διαθέσει πλέον των 240 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση και την αναβάθμιση των υποδομών της περιοχής».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών, οι καταγραφές ξεπέρασαν τις 6.000. «Όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, δεν περιοριστήκαμε μόνο στις καταγραφές των ζημιών, αλλά εκτιμώντας την ευρύτητα των συνεπειών, η Πολιτεία αποφάσισε ότι, η ανάταξη των υποδομών -παρότι αρμοδιότητα των οικείων Δήμων και της Περιφέρειας- έπρεπε να βοηθηθεί από την ιδιαίτερη τεχνογνωσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Γι’ αυτό, αποφασίστηκε, ειδικά για τις συνέπειες του «Ιανού», ν’ αναλάβουμε τον ουσιαστικό ρόλο για την αποκατάσταση των ζημιών και των υποδομών», πρόσθεσε.

Πρόσθετη χρηματοδότηση για τους πληγέντες Δήμους

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε στην άμεση πρόσθετη χρηματοδότηση με 23 εκ. για όλους τους πληγέντες Δήμους, εκ των οποίων οι 6 ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Αναφορικά δε, με τα κτήρια που υπέστησαν ζημιές, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι το υπουργείο «έχει διαθέσει στους δικαιούχους έκτακτο επίδομα που ανήλθε συνολικά στα 127 εκ. € εκ των οποίων τα 54,6 εκ. € αφορούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας».

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και συγκεκριμένα ο Υπουργός, Κώστας Καραμανλής από την πρώτη στιγμή προέταξε τέσσερις βασικές αρχές:

Πρώτον, την άμεση κινητοποίηση και παρουσία σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο σε κάθε σημείο που εκδηλώνεται κρίση.
Δεύτερο, το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός πρώτου πακέτου μέτρων για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.
Τρίτον, τη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και την ουσιαστική βοήθεια ακόμα και υπεράνω τυπικών αρμοδιοτήτων και
Τέταρτον την προσπάθεια διαμόρφωσης μακροχρόνιου σχεδίου που θα αναβαθμίζει συνολικά τις υποδομές της πληττόμενης περιοχής».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, «με αυτή τη φιλοσοφία κινηθήκαμε και για την αποκατάσταση των ζημιών που προξένησε ο «Ιανός» στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας».

Διευκρίνισε ότι η αρμοδιότητα που ανατέθηκε στο Υπουργείο δεν αφορά την κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων ή τον καθαρισμό και την αστυνόμευση ρεμάτων, αλλά στη σύναψη σύμβασης για την αποκατάσταση του κύριου όγκου των οδικών υποδομών που επλήγησαν. «Με απόλυτη διαφάνεια διαθέσαμε 143 εκ. € για την εκτέλεση του μεγαλύτερου μέρους των έργων αποκατάστασης», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Υποδομών.

«Ο Ανάδοχος δεν έχει πάρει απολύτως τίποτα»

Απαντώντας στον κ. Λαμπρούλη, ξεκαθάρισε: «Είναι εσφαλμένο αυτό που αναφέρατε ότι ο Ανάδοχος έχει ήδη πάρει 10,8 εκ. ευρώ. Οπότε μην εκτίθεστε! Δεν έχει πάρει απολύτως τίποτα! Ο Ανάδοχος είναι εκεί, θα εκπληρώσει πρώτα τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει από τη σύμβασή του και μετά θα πληρωθεί, όπως προβλέπεται. Για πρώτη φορά η Πολιτεία είναι εκεί και σε λιγότερο από ένα χρόνο κάνει ενέργειες και εργασίες αποκατάστασης. Αυτό, όπως γνωρίζετε, δεν έχει ξαναγίνει».

«Η κυβέρνησή μας δεν αποφεύγει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Είναι εκεί, τα αντιμετωπίζει, έχουν δοθεί τα χρήματα και σε χρόνο ρεκόρ έχουν ξεκινήσει τα έργα. Αυτή είναι η πραγματικότητα», κατέληξε ο Υφυπουργός Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική