Πολιτική

Γιώργος Κύρτσος: Διαγράφηκε για ένα χρόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής είχε παραπεμφθεί από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Για έναν χρόνο διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος. Υπερ της πρότασης του Μάνφρεντ Βέμπερ ψήφισαν 91 ευρωβουλευτές, 29 καταψήφισαν και 11 απείχαν από την ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται πως σε βάρος του ευρωβουλευτή ξεκίνησε πειθαρχική διαδικασία μετά τις δηλώσεις που έκανε για την ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου δύο εβδομάδες ο κ. Κύρτσος απέστειλε επιστολή, με την οποία εκφράζει την «έντονη διαμαρτυρία» του προς τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, εγκαλώντας τον για «προσωπική επίθεση».

Αφορμή στάθηκε το περιεχόμενο tweet του τελευταίου, με το οποίο «πήρε θέση», στην υπόθεση της αποπομπής του Γιώργου Κύρτσου από το κυβερνών κόμμα, εκκινώντας ταυτόχρονα εσωτερική διαδικασία κατά του Ευρωβουλευτή. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να επιχειρεί παραλληλισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη  με τον… Όρμπαν!

Επιπλέον, ο Ευρωβουλευτής παραλληλίζει την επιχειρηματολογία της διαγραφής του από τις τάξεις της ΝΔ, ότι δηλαδή με τα λεγόμενά του υποβαθμίζει την εικόνα της Ελλάδας και της κυβέρνησης στην ΕΕ, με αιτιάσεις των «μετα-Σοβιετικών αυταρχικών καθεστώτων», όπου «όποιος έχει διαφορετική γνώμη, μπορεί να είναι εχθρός του κράτους ή του έθνους»!

Επιχειρώντας μια αναδρομή στην πολιτική σχέση του με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Κύρτσος δηλώνει ότι ήταν ο μόνος Ευρωβουλευτής μαζί με την κ. Μαρία Σπυράκη που είχαν τεθεί στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη στην εσωκομματική κούρσα διαδοχής στην ΝΔ, όπως και ότι ο διαγραφείς Ευρωβουλευτής στήριζε με θέρμη το κυβερνητικό έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Προηγουμένως, όπως περιγράφει ο κ. Κύρτσος, ο ίδιος «διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο» με τον αντιπολιτευτικό λόγο του εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτικών της, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, η συνολική αποτίμηση του Ευρωβουλευτή απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη «ήταν θετική».

«Τον Σεπτέμβριο του 2020 τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν», ισχυρίζεται ο Γιώργος Κύρτσος και προσθέτει πως αφορμή για τη «ρήξη» του με το Μέγαρο Μαξίμου αποτέλεσε η κριτική του αναφορικά με την «κακή κατάσταση» των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και τον κίνδυνο, λόγω αυτού, της διάδοσης του κορωνοϊού εξαιτίας του συνωστισμού των επιβατών. 

Τότε, «έλαβα ένα τηλεφώνημα από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ζητώντας μου να αποφεύγω αυτόν τον τύπο κριτικής, γιατί υποτίθεται ότι βοηθούσα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» περιγράφει ο ευρωβουλευτής, ενώ ακολούθησε, σύμφωνα με τον κ. Κύρτσο τηλεφώνημα από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τον Απρίλιο του 2021, με το οποίο τον προειδοποιούσε για τυχόν αποπομπή του από την ΝΔ, αν ο Ευρωβουλευτής έδινε συνέχεια στην κριτική του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία.

Ακόμη ερμηνεύει ως κίνηση επαναξιολόγησης της κατάστασης και των προοπτικών από πλευράς των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, την αύξηση του επιτοκίου στο δεκαετές ομόλογο, αλλά και την άνοδο του spread, σημειώνοντας πως «κατά την άποψη μου, ο κ. Μητσοτάκης προβάλλει μια εικόνα manager, χωρίς να διαθέτει την κατάλληλη οικονομική πολιτική, ώστε να ανακόψει τη διολίσθηση της Ελλάδας προς μια νέα οικονομική κρίση».

Για την  υπόθεση της Novartis, ο ευρωβουλευτής υποστηρίζει χαρακτηριστικά «δεν νομίζω ότι η δίωξη δημοσιογράφων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση έχει καμία σχέση με τη φιλελεύθερη δημοκρατία» – χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά ότι πρόκειται για κίνηση της Δικαιοσύνης και όχι της κυβέρνησης. «Ο Όρμπαν μιλάει για ανελεύθερη δημοκρατία και χρησιμοποιεί ανελεύθερες μεθόδους. Ο κ. Μητσοτάκης αυτοπροβάλλεται ως πρωταθλητής της φιλελεύθερης δημοκρατίας, αλλά χρησιμοποιεί ανελεύθερες μεθόδους, με σκοπό να επικρατήσει», προσθέτει. 

Καταλήγει δε ως εξής: «Η παραμονή μου στο ΕΛΚ θα πρέπει να κριθεί με βάση την αψεγάδιαστη βουλευτική μου πορεία από το 2014. Και όχι στη βάση της κριτικής μου απέναντι στις πολιτικές και τις πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη»!!!

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική