Πολιτική

Γιώργος Παπανδρέου: Κακώς δεν επέμενα για το δημοψήφισμα

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου στην εξαγγελία που είχε κάνει το 2011 για το δημοψήφισμα που είχε εξαγγείλει και το οποίο αναγκάστηκε να πάρει πίσω, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν εντός και εκτός.

«Κακώς δεν επέμενα για το δημοψήφισμα. Εμείς σηκώνουμε το μεγάλο πολιτικό βάρος», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά» για την περίοδο της διακυβέρνησής του.

«Άλλοι έλεγαν να σκίσουν τα μνημόνια»

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το 2009, οπότε και θα έπρεπε να υπάρχει ενότητα, επικράτησε ο λαϊκισμός. Αφήνοντας αιχμές περί σκισίματος των μνημονίων, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν είχαμε υπηρετήσει «τις αλήθειες, τα μνημόνια θα ήταν πολύ μικρότερης διάρκειας».

«Στη χειρότερη στιγμή της Μεταπολίτευσης, το 2009, που έπρεπε να υπάρχει πνεύμα ενότητας, εκεί έζησα τον λαϊκισμό. Αλλοι έλεγαν να σκίσουν τα μνημόνια. Εμείς είπαμε τις αλήθειες. Αν τις είχαμε υπηρετήσει, τα μνημόνια θα ήταν πολύ μικρότερης διάρκειας», είπε χαρακτηριστικά.

«Είχα ζητήσει από τον Καραμανλή τα πραγματικά στοιχεία»

Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός επανήλθε στο ζήτημα των στοιχείων που παρέλαβε, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας λέγοντας ότι είχε ζητήσει «από τον Καραμανλή να μου πει τα πραγματικά στοιχεία» για την οικονομία.

«Είχα μιλήσει με τον υπεύθυνο για την Ελλάδα στο ΔΝΤ, ινδικής καταγωγής. Και είπε ότι είχαν μιλήσει στον κ. Αλογοσκούφη πως η χώρα θα χρεοκοπήσει. Το 2007, το 2008, ο κ. Αλογοσκούφης ήξερε τι γινόταν. Και βεβαίως ο κ. Παπαθανασίου», ανέφερε.

«Εγώ ενημερώθηκα από τον κ. Προβόπουλο δέκα ημέρες πριν τις εκλογές ότι “δεν πάμε καλά”. Είχα ζητήσει από τον κ. Καραμανλή τα πραγματικά στοιχεία. Δεν μου απάντησε», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική