SelectedΠολιτική

Goldman Sachs: Εξέπληξε θετικά η ανάπτυξη της Ελλάδας

goldman-sachsΟ κίνδυνος εκλογών είναι βάρος για την ελληνική οικονομία

Στην επισήμανση ότι οι αγορές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις αβεβαιότητες που ελλοχεύουν από ενδεχόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα προχωρεί η Goldman Sachs σε έκθεση που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα. Στην έκθεση υπογραμμίζει πως η ανάπτυξη της Ελλάδος στο τρίτο τρίμηνο του 2014 εξέπληξε θετικά.

Ωστόσο, η επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει πως για να επέλθει άνοδος στις τιμές των ελληνικών ομολόγων και μετοχών θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και λύσεις που θα προκύψουν μέσα από την συνεργασία της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της.

Ανάπτυξη καλύτερη των προβλέψεων

Η Goldman Sachs σημειώνει πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας ξεπέρασε ακόμη και τις πιο αισιόδοξες παραδοχές, καθώς παρά τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση η ανάπτυξη συνέχισε να κινείται θετικά στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2014 και να κυμαίνεται μεταξύ 0,3% και 0,9% σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

Όπως σημειώνει, στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους οι εξαγωγές ήταν η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, ενώ υπογραμμίζει την ισχυρή απόδοση του τομέα του τουρισμού κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Ο επενδυτικός οίκος αναφέρει πως υπάρχουν επίσης ενδείξεις ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, ενώ υπογραμμίζει πως αν και οι εισαγωγές αυξάνονται, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει ισορροπημένο.

Για το επιχειρηματικό κλίμα η Goldman Sachs αναφέρει πως οι δείκτες σε γενικές γραμμές δείχνουν θετικές ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης στο μέλλον, κάτι που συνδέει με το γεγονός ότι η ανταγωνιστικότητα κόστους της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί αισθητά, με το γεγονός ότι από το 2015 και μετά η δημοσιονομική εξυγίανση θα μειωθεί σημαντικά, με το ότι η εκκρεμής ζήτηση θα συνεχίσει να ενισχύει την κατανάλωση και τις επενδύσεις, αλλά και με το ότι μετά τα τεστ αντοχής των τραπεζών (AQR) οι οικονομικές συνθήκες είναι πιθανό να διευκολυνθούν.

Ενδεικτικά η Goldman Sachs σημειώνει πως σήμερα η ελληνική οικονομία σε όρους κόστους εργασίας ανά μονάδα παραγωγής είναι από τις πιο ανταγωνιστικές στην ευρωζώνη με το σχετικό δείκτη να είναι 10% χαμηλότερος από ότι ήταν το 2000.

Στην ίδια βάση οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας υπογραμμίζουν πως η δημοσιονομική δυναμική και η διάρθρωση της δομής του χρέους καθιστούν μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο  τα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα να υποστούν αναδιάρθρωση μεσοπρόθεσμα (και ακόμη περισσότερο στο εγγύς μέλλον). Ωστόσο, θέτουν ως προϋπόθεση το ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν περιγραφεί  από τους διεθνείς δανειστές.

Ο κίνδυνος εκλογών

Η Goldman Sachs αναφέρει πως παρά τις θετικές εξελίξεις στο μακροοικονομικό μέτωπο τα ελληνικά ομολόγα και μετοχές παραμένουν υπό πίεση. Όπως τονίζει, η αδυναμία αυτή συνδέεται κυρίως με την αβεβαιότητα διεξαγωγής εκλογών  κατά τους προσεχείς μήνες. «Παραμένουμε επιφυλακτικοί σχετικά με τις επενδύσεις σε ελληνικά assets εφ ‘όσον αυτή η αβεβαιότητα παραμείνει», σημειώνεται στην έκθεση.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αναφέρει πως υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα διεξαγωγής εκλογών εξ αφορμής της ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, καθώς οι βουλευτές της κυβέρνησης δεν επαρκούν και θα χρειαστεί η υποστήριξη των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά και των μικρότερων κόμματων της αντιπολίτευσης, κάτι που δεν είναι δεδομένο.

Η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως η εκλογική διαδικασία από μόνη της δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου και ότι αυτό που ανησυχεί τις αγορές είναι το ενδεχόμενο μετά τις εκλογές να υπάρξει «ασυνέχεια» της ακολουθουμένης πολιτικής, διακοπή της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας και μια σύγκρουση με τους εταίρους στην ζώνη του ευρώ.

«Η πολιτική αστάθεια δεν θα ακυρώσει την βελτίωση που έχει ήδη λάβει χώρα στα ελληνικά μακροοικονομικά μεγέθη», σημειώνει η  Goldman Sachs, σημειώνει ωστόσο πως πιθανή αστάθεια θα μειώσει την άφθονη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα.

Αναφερόμενη στο ακραίο σενάριο που η νέα κυβέρνηση συγκρουστεί με την υπόλοιπη Ευρώπη και υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας σχετικά με τη χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης και του τραπεζικού συστήματος , αναφέρει πως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε φυγή καταθέσεων και σε σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών, κάτι που θα ήταν ιδιαιτέρως επιβλαβλες για την εύθραυστη ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαπραγματευτικό χαρτί οι αγορές

Ο επενδυτικός οίκος προχώρα και στην επισήμανση ότι αν και η διεύρυνση των ελληνικών spreads δεν βοηθά τις συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αντιθέτως η πρόσβαση της χώρας στις αγορές θα βοηθήσει στο μέτωπο αυτό. Ακόμη, επισημαίνει πως αυτή τη φορά ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη είναι περιορισμένος, γεγονός που καθιστά «λιγότερο πιεστική» την όποια συμφωνία και περισσότερο συνδεδεμένη με την «ελληνική ιδιοσυγκρασία».

Καταλήγοντας η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως βασικό στοιχείο για να επανέλθει η αισιοδοξία των επενδυτών για την Ελλάδα είναι να διαφυλαχτεί η πολιτική σταθερότητα και η συνέχειας των μεταρρυθμίσεων.  «Υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια για τη διαμόρφωση των πολιτικών ισορροπιών στην Ελλάδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, όμως ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, πιστεύουμε ότι η σύμπραξη με τους ευρωπαίους δανειστές θα οδηγήσει τελικά σε μια μεγάλης κλίμακας μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές», τονίζει η  Goldman Sachs. Στην βάση αυτή εκτιμά πως μέσα από την συνεργασία θα ενθαρρυνθεί η ευρύτερη συζήτηση σχετικά με την επέκταση της «αναγκαίας» μείωσης του ελληνικού χρέους.

Τέλος, ο οίκος αναφέρει πως βραχυπρόθεσμα στο επίκεντρο βρίσκονται η έκβαση της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος και εκτιμά πως μια αμοιβαία συμφωνία που θα δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητα ως αντάλλαγμα για την ελάφρυνση φορολογικών βαρών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εντάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected