Πολιτική

Guardian: Μετά το σνομπάρισμα Σούνακ, ο Μητσοτάκης αρνήθηκε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό

Πρώτο θέμα στον «Guardian» έγινε το μεσημέρι της Τρίτης η άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Όλιβερ Ντάουντεν, στην εναλλακτική που του προσφέρθηκε αντί για τις προγραμματισμένες συνομιλίες με τον Ρίσι Σούνακ, εν μέσω μιας κλιμακούμενης διαμάχης για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι «βαθιά απογοητευμένος» από την αιφνίδια ακύρωση της συνάντησης με τον Σούνακ τη Δευτέρα στο Λονδίνο, στην οποία σκόπευε να θέσει το θέμα των γλυπτών.


guardian_mitsotakis

Μέλος του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου δήλωσε τη Δευτέρα ότι προσφέρθηκε στον Μητσοτάκη συνάντηση με τον Ντάουντεν την Τρίτη, αλλά «δεν ήταν δυνατόν» να πραγματοποιηθεί.

«Αυτό είναι ένα θέμα που προκαλεί λύπη. Αυτή ήταν η προσφορά που έγινε», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ σε τηλεοπτική εκπομπή και πρόσθεσε: «Αλλά η κυβέρνηση διατύπωσε πολύ ξεκάθαρα τη θέση της για τα μάρμαρα του Έλγιν, η οποία είναι ότι πρέπει να παραμείνουν ως μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου».

Ο «Guardian» αναφέρει πως τα γλυπτά απομακρύνθηκαν υπό συνθήκες που παραμένουν αμφιλεγόμενες κατόπιν εντολής του λόρδου Έλγιν, τότε πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στην οθωμανική αυλή. Οι αρχαιότητες μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο μεταξύ 1801 και 1804 και πωλήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο το 1816.

Ο Ντάουντεν τήρησε σκληρή στάση απέναντι στα γλυπτά, σύμφωνα με άλλους συντηρητικούς βουλευτές, λέγοντας σε συζήτηση πέρυσι: «Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τα ιδρύματά μας, όπως το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου, από ένα μπαράζ αξιώσεων επιστροφής».

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα αντί να συναντήσει τον Ντάουντεν, δήλωσε: «Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της. Η Ελλάδα και η Βρετανία συνδέονται με παραδοσιακά ισχυρούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ. Οι απόψεις της Ελλάδας για τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα ότι θα είχα την ευκαιρία να τις συζητήσω με τον Βρετανό ομόλογό μου μαζί με άλλες διεθνείς προκλήσεις: Γάζα, Ουκρανία, κλιματική κρίση, μετανάστευση».

Ο Εντ Βέιζι, ένας συντηρητικός πρώην υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος είναι πρόεδρος του «Parthenon Project», το οποίο έχει ως στόχο την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα με εκείνα του μουσείου της Ακρόπολης, δήλωσε ότι δεν γνώριζε πως ο Σούνακ «αισθανόταν τόσο έντονα» για το θέμα, εκφράζοντας τη γνώμη ότι η διαμάχη συνδέεται με τους συνεχιζόμενους «πολιτιστικούς πολέμους» που προωθεί η δεξιά των Τόρις.

Σύμφωνα με τον Βέιζι, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν είχε ανοίξει τα «χαρτιά του» για μια λύση που θα επέτρεπε την επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα με αντάλλαγμα την έκθεση ελληνικών θησαυρών στο Λονδίνο, ωστόσο η στάση του Σούνακ ήταν «περίεργη». «Ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη στιγμή για να κάνουμε μια τομή σχετικά με αυτό το θέμα, όταν ξέσπασε αυτό. Είναι συνδεδεμένο σε κάποιο βαθμό με τους παραδοσιακούς πολιτιστικούς πολέμους, ότι όποιος τολμά να πει πως η βρετανική ιστορία δεν είναι τέλεια, λέγεται κατά κάποιο τρόπο ότι δεν είναι πατριώτης».

Ο Μητσοτάκης είχε ήδη συναντηθεί με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος χαρακτήρισε «αξιολύπητο» το προφανές σνομπάρισμα της Ντάουνινγκ Στριτ στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον «Guardian», η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να να έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον Στάρμερ ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης των Εργατικών το επόμενο έτος δεν θα μπλοκάρει μια προοπτική συμφωνίας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική