Διεθνή

Η ΕΕ καθυστερεί την εφαρμογή των νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

CF531497F13F5FEC294126CBA28D7D87.jpg“Ορισμένες χώρες ζητούν το χρόνο” τόνισε στις Βρυξέλλες η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μονγκερίνι, η οποία έχει επιλεγεί ως η νέα επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ

Δεν κατέληξαν τελικά σε συμφωνία την Τετάρτη το βράδυ οι πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή των κυρώσεων οι οποίες αποφασίστηκε να επιβληθούν σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εμπλοκής της στην ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία. Διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι οι 28 πρέσβεις θα χρειαστεί να συναντηθούν εκ νέου την Πέμπτη.

Οι συγκεκριμένες διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι παρά το γεγονός πως η Γερμανία πιέζει να τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις, άλλες χώρες μέλη της ΕΕ με ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία (όπως η Ιταλία, η Αυστρία και η Φινλανδία) θέλουν να καθυστερήσουν, καθώς η εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία σε γενικές γραμμές τηρείται.

“Ορισμένες χώρες ζητούν το χρόνο” τόνισε στις Βρυξέλλες η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μονγκερίνι, η οποία έχει επιλεγεί ως η νέα επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αρνούμενη όμως να πει ποιες είναι αυτές οι χώρες. “Η ενότητα σε αυτό το θέμα είναι απολύτως κρίσιμη και στρατηγικής σημασίας” είπε.

Οι διπλωμάτες διευκρίνιζαν πάντως ότι η γενική κατεύθυνση είναι πως οι κυρώσεις θα τεθούν σε εφαρμογή, με τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε την ΕΕ να κινηθεί γρήγορα για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λέγοντας πάντως ότι θα μπορούσαν να αρθούν εάν διαρκέσει η εκεχειρία στην Ουκρανία.

Είπε ότι εάν “σιγήσουν τα όπλα στην ανατολική Ουκρανία ” η Γερμανία θα είναι η πρώτη χώρα που θα ζητήσει την άρση των κυρώσεων. “Οι κυρώσεις επιβάλλονται μόνο όταν είναι αναπόφευκτες” πρόσθεσε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος
του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι το πακέτο των μέτρων θα πρέπει να δημοσιευθουν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ “μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες”, ανοίγοντας το δρόμο για την εφαρμογή τους.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή