21 Σεπτεμβρίου 2021

Η έμμηνος ρύση έρχεται νωρίτερα στα κορίτσια που πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη.

783E0F068C6A5F7BCD39DEEB14D56426.jpgΣύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η περίοδος (εμμηνόρροια), εμφανίζεται νωρίτερα στα κορίτσια, τα οποία πίνουν συχνά αναψυκτικά και άλλα ποτά, που περιέχουν ζάχαρη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κάριν Μίχελς, αναπληρώτρια καθηγήτρια
της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική
δημοσίευση στο περιοδικό “Human Reproduction” (Ανθρώπινη Αναπαραγωγή),
μελέτησαν 5.583 κορίτσια ηλικίας εννέα έως 14 ετών.

Η μελέτη έδειξε, ότι όσα κορίτσια έπιναν πάνω από μιάμιση μερίδα σακχαρωδών ποτών, εμφάνισαν την πρώτη περίοδό τους 2 με 7 μήνες νωρίτερα, σε σχέση με όσα κορίτσια κατανάλωναν το πολύ δύο τέτοια ποτά μέσα στην εβδομάδα. Η πρόωρη εμφάνιση της εμμηνόρροιας δε σχετίζεται με το βάρος και το ύψος των κοριτσιών.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, η εμφάνιση της περιόδου πιο νωρίς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού αργότερα στη ζωή μιας γυναίκας. Εκτιμάται, ότι αν η περίοδος έλθει ένα χρόνο νωρίτερα, ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται κατά 5%.

Η Κάριν Μίχελς επεσήμανε, ότι ενώ τα ποτά με ζάχαρη συνήθως έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο παχυσαρκίας στους εφήβους και τα παιδιά, υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις εξαιτίας τους. Επίσης τόνισε ότι, τα τελευταία χρόνια η περίοδος εμφανίζεται όλο και πιο πρόωρα στα κορίτσια στις ανεπτυγμένες χώρες, για λόγους που σε μεγάλο βαθμό είναι άγνωστοι.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα κορίτσια που πίνουν πολλά ποτά με ζάχαρη, η μέση ηλικία εμφάνισης της πρώτης περιόδου τους είναι τα 12 με 8 έτη, έναντι των 13 ετών για όσα δεν πίνουν.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει επίσης την καφεΐνη (που περιέχεται και αυτή σε ορισμένα ποτά) με πρόωρη εμφάνιση της εμμηνόρροιας.

Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:
http://humrep.oxfordjournals.org/content/early/2015/01/16/humrep.deu349.shor
t?rss=1Υγεία