Ελλάδα

Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα -Στο 59,5% οι εισαγωγές της Ελλάδας σε ρωσικό φυσικό αέριο

16332111.jpg

Ο ερχόμενος χειμώνας φαντάζει δύσκολος για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, που εξαρτώνται ενεργειακά από τη Ρωσία, εν μέσω της ουκρανικής κρίσης και του «ψυχρού κλίματος» στις σχέσεις του Κρεμλίνου με τη Δύση.

Τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, της Eurostat και της Αμερικανικής Υπηρεσίας πληροφοριών για την Ενέργεια προδίδουν ότι η νοτιοανατολική Ευρώπη παραμένει εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η χώρα μας εισάγει το 59,5% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ η Ελλάδα προμηθεύεται από δύο ακόμη πηγές. Από την Αλγερία, με δεξαμενόπλοια σε υγροποιημένη μορφή και από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας με αγωγούς. 

Στη χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, καθώς η εξάρτησή τους από τη Ρωσία φτάνει το 100%, κάτι που ισχύει για τα κράτη της Βαλτικής, την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία αλλά και τη Φινλανδία. Εξαρτημένες σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα είναι ακόμη η Ρουμανία (86,1%), η Πολωνία (79,8%), η Αυστρία (71%), η Σλοβενία (45,2%), η Ουγγαρία (43,7%) και η Γερμανία (35,7%). Πιο απλά είναι τα πράγματα για την Ιταλία (28,1%), τη Γαλλία (15,6%), και την Ολλανδία (11,2%), καθώς έχουν περισσότερες πηγές για την εισαγωγή φυσικού αερίου.

Για αυτό το λόγο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- σε εσωτερικό έγγραφο που αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ προτείνει την άμεση προώθηση επενδύσεων σε υποδομές αποθήκευσης, μεταφοράς και μετατροπής του υγροποποιημενου αεριού LNG (Liquefied Natural Gas) προκειμένου στο μέλλον να αντιμετωπίζονται κρίσεις όπως η ρωσοουκρανική στην αγορά ενέργειας.

Η πρόταση θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, ενώ στο έγγραφο επισημαίνεται ακόμη η ανάγκη αναβάθμισης των συνδέσεων μεταξύ των κρατών-μελών, κινήσεις που θα επιτρέψουν την εισαγωγή φυσικού αερίου από περιοχές όπως η Βόρεια Αμερική, η Αυστραλία ή το Κατάρ, αλλά και τη ροή του αερίου στις επιμέρους αγορές της ΕΕ.

bxfx3meiiaatnsg.jpglarge.jpeg

Φωτογραφία: Eurokinissi

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα