Διεθνή

Η Μαρίν Λεπέν θα κέρδιζε τον Ολάντ εάν διεξάγονταν σήμερα προεδρικές εκλογές

A4DD5608CE8E393B2883E2FCE37A0BA1.jpg… αλλά θα έχανε από όλους τους υποψηφίους της δεξιάς

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς, η Μαρίν Λεπέν, θα κέρδιζε από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών εάν διεξάγονταν άμεσα είτε είχε απέναντι της τον νυν πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, είτε κάποιον υποψήφιο της δεξιάς, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Figaro. 

Στον δεύτερο γύρο, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου θα μπορούσε επίσης να κερδίσει εάν αντίπαλός της ήταν ο Ολάντ, ο οποίος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αντιδημοτικότητας στη Γαλλία. Αντιθέτως, θα έχανε εάν έβρισκε απέναντί της κάποιον υποψήφιο της δεξιάς αντιπολίτευσης, είτε αυτός ήταν ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είτε ένας από τους πρώην πρωθυπουργούς Φρανσουά Φιγιόν ή Αλέν Ζιπέ.

Στο ερώτημα “Εάν ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών (του 2017) διεξαγόταν την επόμενη εβδομάδα, ποιον από τους παρακάτω υποψηφίους θα ψηφίζατε;” το 30% επέλεξε τη Μαρίν Λεπέν και το 24% τον Αλέν Ζιπέ (του UMP). Ο Ολάντ συγκέντρωσε μόνο 16%, γεγονός που σημαίνει ότι θα αποκλειόταν από τον πρώτο γύρο.

Εάν υποψήφιος της δεξιάς ήταν ο Σαρκοζί, η Λεπέν θα διατηρούσε και πάλι το προβάδισμα αλλά με μικρότερη διαφορά, αφού θα συγκέντρωνε ποσοστό 28% έναντι 25% για τον πρώην πρόεδρο. Ο Ολάντ και σε αυτήν την περίπτωση λαμβάνει το 16% και αποκλείεται από τη συνέχεια.
Μόνο στην περίπτωση που το UMP κατέβαζε υποψήφιο τον Φιγιόν ο Ολάντ θα είχε κάποιες ελπίδες, αφού οι δυο τους θα έδιναν μάχη στήθος με στήθος για να περάσουν στον δεύτερο γύρο: συγκεντρώνουν και οι δύο 17%, πολύ μακριά όμως από τη Λεπέν που θα την ψήφιζε το 32% των Γάλλων.

Στον δεύτερο γύρο, εφόσον περνούσε ο Ολάντ, θα έχανε όποιον κι αν έβρισκε απέναντι του. Θα τον κέρδιζαν και οι τρεις υποψήφιοι της δεξιάς: ο Φιγιόν με 62% έναντι 38% του Ολάντ, ο Ζιπέ με ποσοστό 66% έναντι 34% και ο Σαρκοζί με 61% έναντι 39%. Ηττημένος θα έβγαινε και από μια αναμέτρηση με την Λεπέν, με ποσοστό 54% για την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου έναντι 46% για τον Σοσιαλιστή πρόεδρο.

Βεβαίως η Λεπέν δεν θα είχε καμία τύχη αν βρισκόταν αντιμέτωπη στον δεύτερο γύρο με κάποιον από τους υποψηφίους του UMP. Σε αυτήν την περίπτωση ο Φιγιόν θα αναδεικνυόταν πρόεδρος με ποσοστό 57%, ο Ζιπέ με 64% και ο Σαρκοζί με 60%.

Ο Ζιπέ και ο Φιγιόν έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσουν το χρίσμα του κόμματος για τις εκλογές του 2017 όμως ο Σαρκοζί ακόμη δεν έχει διευκρινίσει ποιες είναι οι προθέσεις του.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή