Πολιτική

Handelsblatt: Ο Μητσοτάκης βασίζεται στην ανάπτυξη μέσω χαμηλότερων φόρων και ελπίζει στους τουρίστες

Θέλει να αναζωογονήσει την αδύναμη οικονομία, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα 

Ο Μητσοτάκης θέλει με φορολογικές μειώσεις να οδηγήσει την οικονομία μακριά από την ύφεση του κορωνοϊού, γράφει η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» προσθέτοντας ότι η προσδοκώμενη ανάπτυξη θα πρέπει να παρέχει αμοιβαία χρηματοδότηση.

Στο επίμαχο άρθρο του, ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκερντ Χέλερ επισημαίνει ότι, φέτος η Ελλάδα σκοπεύει να δαπανήσει τουλάχιστον 14 δισεκατομμύρια ευρώ για να μετριάσει τις συνέπειες της πανδημίας για τις εταιρείες και να διασφαλίσει τις επισφαλείς εργασιακές θέσεις. Τον προηγούμενο χρόνο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε ήδη διαθέσει 24 δισεκατομμύρια ευρώ για το λόγο αυτό.

Παρά τις υψηλές μη προγραμματισμένες δαπάνες για τις οποίες κλήθηκε, η κυβέρνηση των Αθηνών βλέπει φέτος περιθώρια για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αναζωογονήσει την αδύναμη οικονομία, σχολιάζει το άρθρο και επισημαίνει ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 24% έναντι 22%.

Μετά τις εκλογές το καλοκαίρι του 2019, γράφει η γερμανική εφημερίδα, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδος είχε ήδη μειώσει τον συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις εταιρείες από το 28% στο 24%. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι αυτό θα είναι ένα κίνητρο για περισσότερες επενδύσεις.

«Η κρατική ενίσχυση που καταβλήθηκε από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 38 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί στο 23% του ΑΕΠ του περασμένου έτους. Το βάρος για τα νοικοκυριά είναι αντίστοιχα υψηλό.

Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς από την κρατική στατιστική αρχή Elstat, ο προϋπολογισμός του 2020 έκλεισε με έλλειμμα 9,7% του ΑΕΠ, μετά από πλεόνασμα 1,1% το προηγούμενο έτος.

Μόνο η Ισπανία και η Μάλτα σημείωσαν ακόμη υψηλότερα ελλείμματα. Επειδή η οικονομική παραγωγή στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 8,3% το 2020, ο δείκτης δημόσιου χρέους αυξήθηκε σημειώνοντας νέο ρεκόρ κατά 205,3% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, η Ελλάδα αναμένει επιστροφή στην ανάπτυξη φέτος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένει πλεόνασμα 3,8%, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένει ακόμη και 4,2%. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις αποσκοπούν στο να δώσουν ώθηση στην οικονομία.

Φέτος υπάρχει ελπίδα για μια νέα αρχή στον ελληνικό τουρισμό, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Σταϊκούρας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Αυτή τη στιγμή μπορεί να δανειστεί χρήματα τόσο φθηνά όσο ποτέ άλλοτε από την εισαγωγή του ευρώ στην Ελλάδα το 2001.

Τα ελληνικά ομόλογα είναι σε ζήτηση, ειδικά αφού από την περασμένη Παρασκευή αφού ο οργανισμός αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε «BB» και οι προοπτικές κρίθηκαν ως «θετικές».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική