16 Μαΐου 2021

ΗΠΑ: Γιατρός σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, παρουσιάζει συμπτώματα του Έμπολα

B1A04320E1FE7548B832EB6B82AD3E9F.jpgΤα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται τις επόμενες 12 ώρες, σύμφωνα με την υπεύθυνη των υγειονομικών υπηρεσιών της Νέας Υόρκης

Σε εξετάσεις για το ενδεχόμενο να έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα υποβάλλεται σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης ένας γιατρός, που παρουσιάζει υψηλό πυρετό και ο οποίος είχε επισκεφθεί τη Δυτική Αφρική, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της πόλης. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένονται τις επόμενες 12 ώρες, σύμφωνα με την υπεύθυνη των υγειονομικών υπηρεσιών της πόλης Μέρι Τ. Μπάσετ.

Ο ασθενής, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μπέλβιου που διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να αντιμετωπίζει τυχόν κρούσματα του ιού Έμπολα, επέστρεψε στις ΗΠΑ κάποια στιγμή τις προηγούμενες 21 ημέρες, αφού επισκέφθηκε μία από τις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία, διευκρίνισε η Μπάσετ.

Στο μεταξύ, οι αφρικανικές χώρες δεσμεύθηκαν να στείλουν περισσότερα από χίλια μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού τους για να αντιμετωπιστεί η επιδημία του ιού Έμπολα στις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, ανακοίνωσε σήμερα από το Φρίταουν της Σιέρα Λεόνε η πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης (UA) Ενκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμα.

«Πολλές αφρικανικές χώρες μέλη δεσμεύθηκαν να στείλουν προσωπικό υγείας στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα», επεσήμανε η Ντλαμίνι-Ζούμα χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Έχουμε παρατηρήσει ότι η διεθνής κοινότητα απαντά με επιπλέον υποδομές, όμως όχι αρκετό προσωπικό υγείας. Και οι υποδομές είναι ζωτικής σημασίας για να υπάρχουν κέντρα θεραπείας και νοσοκομεία, όμως αν αυτές οι υποδομές δεν διαθέτουν προσωπικό, είναι σπατάλη», υπογράμμισε η ίδια.

Μέχρι στιγμής η Αφρικανική Ένωση έχει στείλει μόνο 22 μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού των κρατών-μελών της στις πληγείσες χώρες, εξήγησε η Ντλαμίνι-Ζούμα.

Στις 17 Οκτωβρίου η Κοινότητα της Ανατολικής Αφρικής (EAC) ανακοίνωσε την αποστολή περισσότερων από 600 μελών προσωπικού υγείας, συμπεριλαμβανομένων 41 γιατρών, για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε Έρνεστ Μπάι Κορόμα εκτίμησε σήμερα σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV News ότι η επιδημία «θα περιοριστεί» στη χώρα του «ως το τέλος του χρόνου».

«Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είμαστε σε θέση όχι να εξαλείψουμε, αλλά να περιορίσουμε τον ιό Έμπολα», δήλωσε ο Κορόμα.

«Η επιδημία του ιού Έμπολα ανακοινώθηκε τον Μάιο και είναι κάτι καινούργιο για όλους εμάς. Δεν είμαστε μόνοι στη μάχη αυτή. Λάβαμε συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος μας είπε τι να κάνουμε, και σε κάθε στάδιο είχαμε νέες διαβουλεύσεις με αυτόν. Πιστεύω ότι αντιδράσαμε με τον κατάλληλο τρόπο», εκτίμησε ο ίδιος.Υγεία