Διεθνή

ΗΠΑ: Ο Μπαν Κι Mουν χαιρετίζει το σχηματισμό της νέας ιρακινής κυβέρνησης

D981A4CE10DF91126A949A9710AD6752.jpgΟ Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από όλους τους ιρακινούς πολιτικούς ηγέτες να «συνεχίσουν να συνεργάζονται και να λάβουν χωρίς καθυστέρηση μια απόφαση» για το διορισμό των υπουργών στις καίριες θέσεις της Άμυνας και των Εσωτερικών.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν χαιρέτησε την έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας της νέας ιρακινής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ-Αμπαντί και ζήτησε από όλες στις πλευρές να εργαστούν χωρίς καθυστέρηση. Η απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου να εγκρίνει τη νέα κυβέρνηση είναι ένα «βήμα προς την πολιτική σταθερότητα και την ειρήνη» στο Ιράκ, δήλωσε ο Μπαν όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από όλους τους ιρακινούς πολιτικούς ηγέτες να «συνεχίσουν να συνεργάζονται και να λάβουν χωρίς καθυστέρηση μια απόφαση» για το διορισμό των υπουργών στις καίριες θέσεις της Άμυνας και των Εσωτερικών.

Ο νέος πρωθυπουργός Χαϊντάρ αλ-Αμπαντί ζήτησε μια εβδομάδα προθεσμία για να στελεχώσει κάποια βασικά κυβερνητικά χαρτοφυλάκια, μεταξύ των οποίων είναι τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών και υποσχέθηκε ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα.

Η νέα κυβέρνηση διαδέχεται αυτή υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι ο οποίος κατηγορείται από το εσωτερικό και το εξωτερικό του Ιράκ ότι «συνέβαλε» στην αυξανόμενη ισχύ του Ισλαμικού Κράτους στην κυρίως σιιτική χώρα με την αυταρχική πολιτική που ακολούθησε κατά της σουνιτικής μειοψηφίας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή