Πολιτική

Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα – Τι δείχνει η δημοσκόπηση της ΑΒΑCUS

Η έρευνα παρουσιάστηκε  στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ –  Μείζον ζήτημα η καθημερινότητα – Τι  απαντούν οι πολίτες για τις ελληνορωσικές σχέσεις και την αποστολή όπλων 

Την πρώτη δημοσκόπηση για τα απαοτελέσματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία παρουσίασε απόψε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Αντώνη Σρόιτερ.

Σύμφωνα με την α’ μέρος της έρευνας της εταιρείας ABACUS που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 και 8 Μαρτίου σε δείγμα 1.026 ατόμων η ακρίβεια καταγράφεται πλέον ώς το σημαντικότερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες, με το 59% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι του επόμενους 12 μήνες θα είναι χειρότερη η καθημερινότητα τους.

Οι πολίτες εκφράζουν την ανησυχία τους και για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τους έξι στους δέκα παράλληλα να θεωρούν ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας με την αποστολή όπλων θα δυσκολέψει τη θέση της χώρας μας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ABACUS το 53% θεωρεί πως θα έχει αρνητική επίδραση στα ελληνοτουρκικά, καθώς θα ευνοηθεί η Τουρκία. Το 29% λέει πως ίσως θα υπάρξει αρνητική επίδραση, το 17% διαφωνεί, ενώ το 3% ΔΞ/ΔΑ.

Για το αν θα επιδεινωθούν οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, το 67% απαντάει «ναι», το 22% «ίσως», το 10% «όχι» και το 1% ΔΞ/ΔΑ.

Για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία από την Ελλάδα: Το 62% λέει πως θα δυσκολέψει τη θέση της Ελλάδας, το 27% πως θα βοηθήσει, με τη θέση αυτή να συμφωνεί το 38% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 17% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 44% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. 

Ακρίβεια και καθημερινότητα

Παράλληλα καταγράφεται ως το σημαντικότερο πρόβλημα από όλα η ακρίβεια. Στο ερώτημα ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα: 17% κορωνοϊός, 48% ακρίβεια, 1% κανένα δεν είναι σημαντικό, 33% το ίδιο σημαντικά και τα δύο.

Πώς θα είναι η καθημερινότητα τους επόμενους 12 μήνες: Χειρότερη 59%, 25% ίδια, 13% καλύτερη.

Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την ακρίβεια: 44% Μείωση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, 32% αύξηση κατώτατου μισθού, 5% επαναφορά κοινωνικών τιμολογίων ενέργειας, 4% έκτακτο επίδομα, 9% πλαφόν σε καύσιμα και ψωμί, 6% άλλο.

Δείτε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης:


glp-1


glp-2


glp-3


glp-4


glp-5


glp-6


glp-7


glp-8


glp-9


glp-10


glp-11


glp-12


glp-13


glp-14


glp-15


glp-16


glp-17


glp-18


glp-19


glp-20


glp-21


glp-22

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική