7 Ιουλίου 2022

Η εκταμίευση των 2,8 δις ευρώ και οι παρενέργειες

esm.22.12.708Χθες με ανακοίνωση του ESM εκταμιεύτηκαν τα 2,8 δις ευρώ της β’ υποδόσης, της α’ αξιολόγησης, του τρίτου, αχρείαστου Μνημονίου, που φέρει την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ η Ελλάδα «ενδέχεται να εκδώσει ομόλογα την επόμενη χρονιά». Επιπλέον, χαιρετίζει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σημειώνοντας ότι «η ελληνική Κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της».

Σημειώνουμε σχετικά:

Η πρώτη δήλωση του κ. Ρέγκλινγκ έχει να κάνει με το να στερήσει επιχειρήματα από τον κ. Τσίπρα, ότι οι ξένοι δεν συμβάλλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με την καθυστέρηση στο ζήτημα του χρέους. Φυσικά θα το εκμεταλλευτεί η Κυβέρνηση και εμείς δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να επισημαίνουμε δύο πράγματα: α) ότι η Κυβέρνηση οφείλει να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ώστε, όταν θα είμαστε έτοιμοι να βγούμε στις αγορές, αυτό να γίνει με λογικό κόστος και β) την αντίφαση σε όσα λέει ο κ. Τσίπρας, θυμίζοντας ότι, μέχρι πριν από λίγους μήνες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον «ΣΚΑΙ», έλεγε πως δεν θεωρούσε καλή ιδέα την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Και για αυτό μάλιστα υπερασπιζόταν το τρίτο Μνημόνιο, λέγοντας ότι εάν βγαίναμε στις αγορές, αυτές θα μας δάνειζαν με επιτόκιο 5%, όταν ο δανεισμός από το Μνημόνιο κοστίζει κάτω από 1%.

Η δεύτερη δήλωση είναι σε κάθε περίπτωση θετική για τις παλιές οφειλές. Εμείς πρέπει να υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι μόνο η αποπληρωμή των παλιών οφειλών που πρέπει να μας απασχολεί, αλλά και το πως θα σταματήσει η Κυβέρνηση την εσωτερική στάση πληρωμών ώστε να πάψει να δημιουργεί νέες…Οικονομία