14 Ιουλίου 2020

Η επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδοτεί την «επιστροφή» της Ελλάδας στα Βαλκανικά δρώμενα

mitsotakisbulgaria4Δύο ιδιαίτερα σημαντικές επισκέψεις, στη Σόφια και το Βελιγράδι, πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι επισκέψεις του κ. Μητσοτάκη έγιναν σε μια χρονική στιγμή που η αβεβαιότητα, η εθνικιστική ρητορική και προβληματικές αναθεωρητικές απόψεις έρχονται στο προσκήνιο, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι συζητήσεις του κ. Μητσοτάκη με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Βουλγαρίας και της Σερβίας είχαν τρεις βασικούς στόχους:

Την δυναμική «επιστροφή» της Ελλάδας στα Βαλκανικά δρώμενα με την ενίσχυσης της θέσης και του ρόλου που μπορεί και πρέπει να έχει η χώρα μας στην ευρύτερη γειτονιά της
Την επανεκκίνηση, την εμβάθυνση και την διεύρυνση των σχέσεων με δύο παραδοσιακά φίλες χώρες σε όλους τους τομείς, με έμφαση στην οικονομία, το εμπόριο, την ενέργεια, τις μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και στο προσφυγικό, στη διπλωματία, την ασφάλεια και την Άμυνα
Την οικοδόμηση ενός «τριγώνου συνεργασίας, σταθερότητας και Ειρήνης» που θα υπηρετεί την ευρωπαϊκή πορεία ολόκληρης της περιοχής στη βάση των δημοκρατικών αξιών, του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών Συνθηκών καθώς και των σχέσεων καλής γειτονίας.
Αυτή η «περιοχή συνεργασίας, σταθερότητας και ειρήνης» δεν είναι «κλειστή». Δεν είναι περιοχή αποκλεισμών. Είναι ανοικτή σε εκείνους που με λόγια και πράξεις υπηρετούν αυτούς ακριβώς τους στόχους: τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του Διεθνούς Δικαίου.

Η επίτευξη αυτών των τριών στόχων θα αποτελέσει την καλύτερη απάντηση σε κάθε πιθανότητα επανάκαμψης λογικών ακραίου εθνικισμού και λαϊκισμού, που θα έβαζαν σε περιπέτειες τριβών και εντάσεων την εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή μας.Uncategorized Πολιτική