Οικονομία

Η Εθνική Τράπεζα διοχετεύει 1,5 δις στην αγορά

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ KΑΠΕΤΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΕ 350 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣethniki_-_toyrkolias

Τη διαμόρφωση ενός εθνικού μνημονίου για τη σταθερότητα και τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, από νέους κινδύνους, στη βάση εθνικής συμφωνίας, πρότεινε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, κατά την ομιλία του σε δείπνο πελατών της ΕΤΕ, στο οποίο παρακάθισαν περίπου 350 επιχειρηματίες.

Ο κ.Τουρκολιάς -που μεταξύ άλλων προανήγγειλε αύξηση των πιστώσεων που η ΕΤΕ διαθέτει στην ελληνική οικονομία- διατύπωσε την εκτίμηση ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα είναι πραγματικότητα και ότι σε τεχνικό επίπεδο η ύφεση έχει τελειώσει.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, το επώδυνο ιστορικό κεφάλαιο της κρίσης θα κλείσει ουσιαστικά, όταν αναστραφεί και η τελευταία πτυχή των κοινωνικών επιπτώσεών της, όταν δηλαδή η ανεργία θα έχει τιθασευτεί και ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, συμβατό με ουσιαστική κοινωνική ανάκαμψη με ίδιους πόρους.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ, είναι η πρώτη φορά, στα τελευταία έξι χρόνια, «που μπορούμε σε ρεαλιστική βάση να οραματιστούμε την επόμενη μέρα για την Ελλάδα», αφού η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, εκτός των άλλων, θα συνεισφέρει στην εμπέδωση της αξιοπιστίας στις προοπτικές της οικονομίας.

«Έμπρακτη απόδειξη αυτής της επιτυχημένης επένδυσης σε αξιοπιστία είναι η σχετικά μικρή ευαισθησία των αγορών σε περιστασιακή ροή αρνητικών νέων για την Ελλάδα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι τείνει να εμπεδωθεί τελικά, μια θετική και συνεχώς βελτιούμενη εικόνα για τις προοπτικές της χώρας.

Ενισχυμένη δύναμη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και προσδοκίες για «ανάσες» μέσω φορολογικής πολιτικής

Κατά τον ίδιο, τα επιτεύγματα της Ελλάδας σε επίπεδο δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών αλλαγών κεφαλαιοποιούνται ως απόθεμα αξιοπιστίας και τελικά μεταφράζονται σε ενισχυμένη δύναμη της χώρας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της και σε περαιτέρω ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Ο κ.Τουρκολιάς σημείωσε επίσης ότι ακόμη και μικρές αλλά κατάλληλα στοχευμένες παρεμβάσεις στο φορολογικό πλαίσιο, στη βελτιστοποίηση κατανομής και χρήσης εισροών από την ΕΕ, καθώς και στο περιβάλλον που διέπει τη δομή επενδυτικών κινήτρων, μπορεί να έχουν θεαματικά αποτελέσματα σε όρους ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Για παράδειγμα, τα αυξημένα περιθώρια που εξασφαλίζει η δημοσιονομική μας αξιοπιστία, αργά ή γρήγορα, θα επιτρέψουν μια περισσότερο στρατηγική προσέγγιση στη φορολογική πολιτική δίνοντας ανάσα και ευρύτατα περιθώρια ανάκαμψης σε ιδιαίτερα πιεσμένους τομείς, όπως λ.χ. η οικοδομή.

Η επενδυτική ανάκαμψη, πρόσθεσε, ειδικά αν συνεπικουρηθεί από μια κρίσιμη μάζα εισαγόμενων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων πρόσθεσε, θα συντείνει στη διαρθρωτική αύξηση της παραγωγικότητας και θα επιτρέψει την αύξηση της απασχόλησης των μισθών και της εσωτερικής ζήτησης. Αντιστοίχως, οι διαθέσιμοι πόροι για κοινωνικές πολιτικές θα τείνουν να αυξάνονται μέσω της κυκλικής βελτίωσης των δημοσίων οικονομικών, ενώ και επίμονες πιέσεις στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού θα τείνουν να υποχωρήσουν.

Κατά τον κ.Τουρκολιά, η αποκατάσταση της πρόσβασης του ελληνικού Δημοσίου, των τραπεζών και του επιχειρείν στις αγορές επηρεάζει θετικά και το λειτουργικό κόστος σε ένα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, τα οφέλη από το οποίο, λόγω ετεροχρονισμού, θα εμφανιστούν σταδιακά στο αμέσως ορατό διάστημα.

Παράλληλα, η έναρξη του κύκλου των αναβαθμίσεων των πιστοληπτικών διαβαθμίσεων της χώρας και του ιδιωτικού τομέα, δημιουργούν τις συνθήκες για βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, ταχύτερης διάχυσής της και ενίσχυσης των εισροών κεφαλαίου.

Για το νέο stress test

Πρόσθεσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε νέα αφετηρία. Τον επόμενο μήνα ολοκληρώνεται, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτή τη φορά, ο τρίτος και εκ των πραγμάτων τελικός κύκλος αξιολόγησης των τραπεζών, υπενθύμισε.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης, αποκρυσταλλώνεται η τελική εικόνα αναφορικά με τις αντοχές και την αξιοπιστία του πιστωτικού συστήματος. Ούτως ή άλλως, μετά τα όποια προβλήματα και αν εντοπιστούν, και τα μέτρα που θα ακολουθήσουν για τη διόρθωσή τους, οι ελληνικές τράπεζες θα εξέλθουν ενισχυμένες. Διότι, μετά και από αυτή την αξιολόγηση, δεν θα μπορεί, σε διεθνές επίπεδο, να διατυπώνεται αμφισβήτηση, έλλειμμα αξιοπιστίας, ούτε καν σκεπτικισμός για την ποιότητα του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος ειδικά στην Εθνική Τράπεζα, σημείωσε ότι υλοποιώντας τις ενέργειες του επιχειρησιακού σχεδίου αλλά και του σχεδίου αναδιάρθρωσης, όπως αυτό εγκρίθηκε από τη DGComp, αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του Ομίλου. “Και αυτό με στόχο να συμβάλλουμε στην, επί θύραις, επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας”, σημείωσε.

Προς αύξηση ροής πιστώσεων από την ΕΤΕ

‘Οσον αφορά τη διάθεση πιστώσεων από την ΕΤΕ στην ελληνική οικονομία τόνισε: “Θα θέλαμε να έχουμε διοχετεύσει περισσότερα από περίπου μισό δισ. ευρώ, που μέχρι τώρα διαθέσαμε, και βάσιμα στηρίζουμε ότι στο εναπομένον χρονικό διάστημα, η ροή θα αυξηθεί, δεδομένου άλλωστε ότι ήδη έχουμε προχωρήσει σε εγκρίσεις για διάθεση νέων πιστώσεων 1,5 δισ. ευρώ. Με κεφαλαιακή επάρκεια στο 16,2% και σχέση δανείων προς καταθέσεις στο 83%, καταλαβαίνετε ότι ο στόχος των 3 δισ. παραμένει αταλάντευτος”, κατέληξε.

Γ.Ζανιάς: Απαραίτητο να κρατήσουμε σταθερή πορεία

Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία όχι μόνο σταθεροποιείται, αλλά και περνάει πλέον σε αναπτυξιακή τροχιά, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΤΕ, Γεώργιος Ζανιάς.

«Πιστεύω ακράδαντα πως αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα είναι να κρατήσουμε σταθερή πορεία. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσει η γρήγορη αποκλιμάκωση του μεγαλύτερου προβλήματος της χώρας που δεν είναι άλλο από την ανεργία. Διότι, όπως γνωρίζουμε όλοι, σημασία δεν έχει να ευημερούν οι αριθμοί αλλά οι άνθρωποι» υπογράμμισε.

Θετικές προοπτικές για αύξηση απασχόλησης

Πρόσθεσε ότι οι προοπτικές για την αύξηση της απασχόλησης, και συνεπώς για τη μείωση της ανεργίας, είναι θετικές. Υπενθύμισε δε, ότι ένα οικονομετρικό υπόδειγμα της Εθνικής Τράπεζας το οποίο συνδέει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, τις δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας και την απασχόληση δείχνει πως τα επόμενα έξι χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν στη χώρα 720 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

«Οι θέσεις αυτές αναμένεται να είναι και πιο σίγουρες γιατί δεν θα στηρίζονται, όπως πριν την κρίση, σε ελλείμματα και δανεικά» τόνισε.

Κατά τον ίδιο, οι δυνατότητες για την ανάπτυξη της χώρας δεν στηρίζονται μόνο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει και στους παραδοσιακούς τομείς ανάπτυξης (πχ, τουρισμό, ναυτιλία, βιομηχανία τροφίμων, γεωργία, εμπόριο, διύλιση πετρελαίου. Θα στηριχτεί επίσης και σε νέους δυναμικούς τομείς όπως η χημική βιομηχανία και τα φαρμακευτικά προϊόντα, νέες τουριστικες υπηρεσίες μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, μεταφορές και logistics, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, υπηρεσίες υγείας, πληροφορική και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, νέες δυνατότητες στον τομέα της ενέργειας.

«Μεγάλη σημασία επίσης έχει και ένα σημαντικό πλεονέκτημα που διαθέτει η χώρα μας έναντι πολλών άλλων χωρών και συνίσταται στο τεράστιο αναπτυξιακό απόθεμα που απελευθερώνεται με τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών και ευνοούν την ανάδειξη νέων τομέων οικονομικής δραστηριότητας και την επίτευξη γρήγορων ρυθμών ανάπτυξης σε παλαιούς και νέους τομείς της οικονομίας» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ.Ζανιά, το κυριότερο είναι να μην επανακάμψουν οι συνθήκες αβεβαιότητας “που κατασπάραξαν κυριολεκτικά την οικονομία τα τελευταία χρόνια” και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την τεράστια ύφεση που ενέσκηψε.

Με πολλές δυνάμεις στην τελευταία δοκιμασία των stress tests

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα επισήμανε ότι επλήγη σημαντικά από την κρίση αλλά ανακτά πάλι τη δύναμή του μέσω συγχωνεύσεων, ανακεφαλαιοποιήσεων, μείωσης του κόστους λειτουργίας του και σταδιακής επιστροφής των καταθέσεων.

«Έτσι εισέρχεται με πολλές δυνάμεις στην τελευταία δοκιμασία των στρες τεστς που κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν ξεκινήσει την απευθείας εποπτεία των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών και άλλων 124 μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης. Το τέλος αυτής της δοκιμασίας συμπίπτει με τις εξελίξεις για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει πως εφεξής θα βελτιώνονται συνέχεια οι δυνατότητες χρηματοδότησης των βιώσιμων επιχειρήσεων» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία