Πολιτική

Η Κομισιόν παρουσιάζει το νέο σχέδιο για τη μετανάστευση – Πώς μπορεί να ωφελήσει την Ελλάδα

Θα περιλαμβάνει 15 νομοθετικές πρωτοβουλίες που, μεταξύ άλλων, θα στοχεύουν και στην επίδειξη «υποχρεωτικής αλληλεγγύης»

To Νέο Σχέδιο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο θα αντικαταστήσει τον αμφιλεγόμενο κανονισμό του Δουβλίνου και θα θέτει τη βάση για την «μόνιμη αλληλεγγύη» στα κράτη – μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, θα παρουσιάσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πέντε χρόνια μετά την προσφυγική κρίση του 2015 και λίγες εβδομάδες μετά την πυρκαγιά στη Μόρια της Λέσβου, η Κομισιόν θα προσπαθήσει να κάμψει τις αντιδράσεις ορισμένων κρατών – μελών που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες από τις χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Μάλτα, δίνοντας έμφαση στην επιστροφή όσων μεταναστών δεν δικαιούνται άσυλο, στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη δημιουργία νέων νομικών οδών ώστε να διευκολύνεται η μετεγκατάσταση προσφύγων εντός της ΕΕ.

To Νέο Σχέδιο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα παρουσιαστεί το μεσημέρι από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον και θα περιλαμβάνει δεκαπέντε νομοθετικές πρωτοβουλίες που μεταξύ άλλων θα στοχεύουν και στην επίδειξη «υποχρεωτικής αλληλεγγύης».

Η αλληλεγγύη δεν θα έχει μόνο τη μορφή μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο, αλλά και την παροχή των μέσων για την επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους, όσων μεταναστών δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και την οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια των κρατών – μελών που «βρίσκονται υπό πίεση» . Η Επιτροπή επιθυμεί επίσης να επιταχύνει τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου, να προσδιορίζεται γρήγορα εάν ένα άτομο δικαιούται άσυλο και να μειώσει τον αριθμό των ατόμων που διαμένουν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης.

Η πρόταση της Κομισιόν, η οποία πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναμένεται να συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις. Ο Αυστριακός Καγκελάριος Ζεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο δεν πρόκειται να λειτουργήσει και σύμφωνα με τον ίδιον, χρειάζεται ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον ελπίζει να υπάρξει ένας «αποδεκτός συμβιβασμός», καθώς η κατάσταση σήμερα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που επικρατούσε το 2015. Πέντε χρόνια πριν, χορηγήθηκε άσυλο περίπου στο 90% περίπου των αιτούντων, ενώ σήμερα τα δύο τρίτα των μεταναστών δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική