28 Ιανουαρίου 2023

Η μεγάλη συμμετοχή στην εκλογή ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ «πριμ» στο νέο αρχηγό

Το «αποτύπωμα» του νέου αρχηγού στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν

Στο Κίνημα Αλλαγής που θα αναδείξει τον νέο αρχηγό του τρίτου κόμματος στη Βουλή είναι στραμμένοι σήμερα όλοι οι προβολείς του ευρύτερου πολιτικού σκηνικού.

Τα πρώτα αποτελέσματα για τον πρώτο γύρο αναμένονται μετά τις 23.00, μια και οι πάντες προεξοφλούν ότι η συμμετοχή θα είναι πολύ μεγάλη – ενδεχομενως γύρω στις 250.000 ψηφοφόροι –  κάτι που αν επαληθευτεί, θα οδηγήσει σε παράταση της ψηφοφορίας μετά τις 19.00, όπως έχει οριστεί από την ΕΔΕΚΑΠ.

Πολιτικοί αναλυτές, δημοσκόποι, έμπειροι και κορυφαίοι πολιτικοί απ’ όλα τα κόμματα παραδέχονται άλλωστε ότι οι εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την επομένη της κρίσιμης εκλογής, καθώς το «αποτύπωμα» του νέου αρχηγού στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας για τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν.

Οι ίδιοι εκτιμούν δε ότι, παρότι στο «κάδρο» των δημοσκοπήσεων παραμένει κυρίαρχη η εικόνα της κυβέρνησης και «αδύναμη» η επιχείρηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναβαθμίσει τη δική του, η κινητικότητα που παρατηρείται στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς δείχνει ότι το «διά ταύτα» της κάλπης του ΚΙΝ.ΑΛ. μπορεί να επιφέρει κάποιες νέες μετατοπίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι πράσινες κάλπες στην εκπνοή του ’21 θα τροφοδοτήσουν αναλύσεις και εκτιμήσεις για τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν σχετικά με ενδεχόμενες κυβερνητικές συνεργασίες και τη στάση του ΚΙΝ.ΑΛ. μπροστά στα διλήμματα περί της ευθύνης για τη διασφάλιση κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας.

Και οι τρεις υποψήφιοι αρχηγοί όμως που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις απέφυγαν -και όχι τυχαία- να ανοίξουν πλήρως τα χαρτιά τους για την απάντηση που θα δώσουν στα κεντρικά διλήμματα της επόμενης μέρας. Αντιθέτως, στάθηκαν εμφατικά στην πρώτη ικανή και αναγκαία συνθήκη που θα επιτρέψει στο ΚΙΝ.ΑΛ. να αλλάξει πίστα: τη μαζική συμμετοχή μελών και φίλων της παράταξης στον σημερινό πρώτο γύρο και στον δεύτερο αν χρειαστεί.

Τα προγνωστικά από τα επιτελεία των κυρίων Ανδρουλάκη, Λοβέρδου και Παπανδρέου έδιναν μέχρι αργά χθες το βράδυ μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων παρά το «κράτημα» λόγω της πανδημίας ή τις όχι και τόσο καλές καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε κάποιες περιοχές της χώρας.

Μαζική προσέλευση

Οι πιο συγκρατημένοι διαπιστώνουν τάση συμμετοχής στα ίδια επίπεδα με του 2017, όταν προσήλθαν στις κάλπες του πρώτου γύρου περίπου 212 χιλιάδες ψηφοφόροι. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δεν αποκλείουν διάσπαρτες «εκρήξεις» συμμετοχής, στην Αττική, στην Κρήτη, την κεντρική Ελλάδα, στη δυτική Ελλάδα και σε άλλες περιοχές, που μπορεί να διαψεύσουν τις «συντηρητικές» προβλέψεις.

Αυτή η εκδοχή παραπέμπει σε προσέλευση ακόμη και 250.000 -300.000 μελών και φίλων από την κεντροαριστερή δεξαμενή. Θα είναι το μεγαλύτερο «δώρο» για τον αρχηγό που θα εκλεγεί, καθώς θα έχει εξασφαλίσει ισχυρή «νομιμοποίηση» και δυναμική για τους δύσκολους χειρισμούς τη επόμενης μέρας. «Είναι άλλο να εκλεγεί αρχηγός από τη συμμετοχή 200 και πλέον ψηφοφόρων και άλλο από 100.000-130.000, όπως στις αρχές του φθινοπώρου αναμέναμε», τονίζει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει την εμπειρία να διαβάζει με ασφάλεια την κινητικότητα της κάθε προεκλογικής περιόδου. Ετσι, λέει ότι, ο νέος αρχηγός θα ξεκινήσει αναμφίβολα από μια δυνατή αφετηρία, αφού η συμμετοχή προβλέπεται μαζική και στις 840 κάλπες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου υπάρχει Ελληνισμός.

Οι διοργανωτές στη Χαριλάου Τρικούπη αισιοδοξούν ότι η απόφαση να μπορεί κάθε ψηφοφόρος να ψηφίζει σε όποιο εκλογικό τμήμα και σε όποια πόλη κι αν βρίσκεται θα διευκολύνει την προσέλευση και θα σφραγίσει με επιτυχία το δύσκολο πολιτικό εγχείρημα. Πιστεύουν πως οι κανόνες  προστασίας από την πανδημία θα τηρηθούν στο ακέραιο και εντός των χώρων και κατά την παραμονή στις ουρές τις ώρες αιχμής (το πρωί και το απόγευμα παρατηρούνται συνήθως). Το κρίσιμο όμως δεν είναι φυσικά η διαχείριση των πρακτικών ζητημάτων για την ομαλή διεξαγωγή του πρώτου και δεύτερου γύρου στις 12 Δεκέμβρη.

Το στοίχημα του ΚΙΝ.ΑΛ., όπως το έχουν διατυπώσει ουκ ολίγες φορές κατά την προεκλογική εκστρατεία οι υποψήφιοι αρχηγοί, είναι να βρει γρήγορα τον νέο βηματισμό του και να προχωρήσει ενωμένο μετά την εκλογή ηγεσίας στην επίτευξη του κορυφαίου στόχου: την αύξηση των ποσοστών του στις εθνικές αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν. Με ποιον αρχηγό;

Ολοι οι «ειδικοί» που προσπαθούσαν να πιάσουν το κλίμα της τελευταίας στιγμής από τη δυναμική που ανέπτυξαν οι Ανδρουλάκης, Λοβέρδος και Παπανδρέου το προηγούμενο διάστημα κάνουν λόγο για ανοιχτό παιχνίδι με πολλούς άγνωστους παράγοντες. Δεν γνώριζαν -άρα δεν μπορούσαν να σταθμίσουν με ασφάλεια- το εκλογικό σώμα, τον αριθμό και τη σύνθεσή του. Υπογράμμιζαν ωστόσο ότι οι βασικοί μονομάχοι, όπως και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι, Χρηστίδης, Γερουλάνος, Καστανίδης, κατάφεραν να κινητοποιήσουν διάφορα και διαφορετικά κοινά και να «τσιγκλήσουν» τους αναποφάσιστους του καναπέ – «τους έπεισαν όμως να προσέλθουν στις κάλπες και ποιος υποψήφιος κερδίζει τη μερίδα του λέοντος στο σενάριο της αυξημένης συμμετοχής;» ρωτά με νόημα εις εξ αυτών.


kinal_in

Τα επιτελεία Λοβέρδου, Ανδρουλάκη και Παπανδρέου κάνουν ήδη τους υπολογισμούς τους για το βράδυ της καταμέτρησης, χωρίς καμία πλευρά
να αποκαλύπτει τι θα πράξει σε περίπτωση που ο δικός της υποψήφιος μείνει εκτός δεύτερου γύρου. Ο μόνος που δέχτηκε να ακούσει δημοσίως ένα τέτοιο ενδεχόμενο ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος στη συνέντευξή του στο OPEN, για να πει ότι δεν συνηθίζει να μένει σιωπηλός

Οι τρεις μονομάχοι

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει σπεύσει -εδώ και μήνες μάλιστα- να επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι η αυξημένη συμμετοχή των πολιτών «θα επιβάλει» την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και τον ρυθμιστικό ρόλο ενός ΚΙΝ.ΑΛ. με ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Ο κ. Λοβέρδος φρόντισε σε κάθε ευκαιρία να υπενθυμίσει όλα τα καθοριστικά, κατά τον ίδιο, διλήμματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες. Για παράδειγμα, ξεκαθάρισε ότι υπό την ηγεσία του το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ούτε με τη Ν.Δ., αφού πρωταρχικός του στόχος είναι «το ΠΑΣΟΚ και πάλι πρωταγωνιστική δύναμη». Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; «Ο πρόεδρός μας πρέπει να είναι βουλευτής ώστε να αναλάβει τις ευθύνες της παράταξης μέσα στη Βουλή», απαντά ο κ. Λοβέρδος αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον του εξωκοινοβουλευτικού Νίκου Ανδρουλάκη και της εξέλιξης δυαρχίας (άλλος στο κόμμα, άλλος στη Βουλή) που μπορεί, όπως αναφέρουν στελέχη που πρόσκεινται σε αυτόν, να διχάσει εκ νέου το κόμμα. Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος φρόντισε να προειδοποιήσει δημόσια (στο ντιμπέιτ) τον κ. Ανδρουλάκη ότι σε περίπτωση που εκλεγεί, δεν θα μπορέσει να επιλέξει κατά το δοκούν τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να παρουσιαστεί ως ο εγγυητής της ενότητας και της ανανέωσης. Εκλεισε την καμπάνια του χωρίς να απαντήσει στο ερώτημα για το ποιος θα τον εκπροσωπήσει στη Βουλή, εφόσον εκλεγεί, γεγονός που, κατά τους αντιπάλους του, δείχνει και την αχίλλειο πτέρνα της υποψηφιότητάς του. Στρατηγική πάντως του Ανδρουλάκη ήταν και θα είναι προς τον δεύτερο γύρο να μην αντιπαρατεθεί σκληρά με τους συνυποψηφίους του. Υποστηρικτές του αναφέρουν ότι η πρωτιά έστω και με μία ψήφο στον πρώτο γύρο είναι το στοίχημα, ενώ εμφανίζονται βέβαιοι για τη νίκη.

Οπως οι Λοβέρδος, Ανδρουλάκης εμφανίζονται βέβαιοι για τη νίκη τους, έτσι και ο Γιώργος Παπανδρέου εκτιμά ότι η υποψηφιότητά του θα φέρει πολύ κόσμο στις κάλπες και ότι μπορεί να μη χρειαστεί δεύτερος γύρος. Ωστόσο, κορυφαία στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό, παρότι θεωρούν ότι αυτός θα είναι ο νικητής, προεξοφλούν ότι είναι απίθανη μια τέτοια εξέλιξη, δίνουν δε ως πιθανότερο αντίπαλό τους για τον β’ γύρο τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει ότι στέκεται απέναντι στα σενάρια περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ παρότι μιλά για «προοδευτική διακυβέρνηση», αλλά και με τη Ν.Δ., που είναι «ο ιδεολογικός μας αντίπαλος». Το επιτελείο του ποντάρει στη συμμετοχή ανθρώπων από τον παπανδρεϊκό και γεννηματικό χώρο, από τη δεξαμενή όσων ψήφισαν στις προηγούμενες κάλπες ΣΥΡΙΖΑ αλλά εμφανίζουν τάσεις επιστροφής και από τους κεντροαριστερούς που αντιμετωπίζουν ως στρατηγικής σημασίας την ψήφο ενδυνάμωσης του ΚΙΝ.ΑΛ. στην παρούσα συγκυρία.

Συμπίεση των «μικρών»

Σημειώνεται ότι τα επιτελεία και των τριών βασικών υποψηφίων διαπιστώνουν ότι τα τελευταία 24ωρα «πιέζονται» τα ποσοστά των Παύλου Χρηστίδη, Παύλου Γερουλάνου και Χάρη Καστανίδη. Μάλιστα, υπάρχουν εκτιμήσεις που λένε ότι ενδέχεται η συμπίεση να είναι τέτοια, που να οδηγήσει αθροιστικά τους τρεις αυτούς υποψηφίους στο 10%-12%. Αν επαληθευτεί αυτή η εκτίμηση, τότε οι τρεις βασικοί υποψήφιοι θα μοιραστούν έως και το 90% της συνολικής ψήφου, κάτι που σημαίνει ότι ένας υποψήφιος ενδέχεται να αποκλειστεί από τον β’ γύρο έχοντας πάρει έναν πολύ σημαντικό αριθμό ψήφων.

Τα επιτελεία των υποψηφίων έχουν λάβει γνώση «κυλιόμενων» δημοσκοπήσεων που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί – αλλά όλοι αρκούνται στην εκτίμηση ότι οι ίδιοι είναι στην πρώτη θέση και μάλιστα με διαφορά.

Οπως είναι προφανές, και οι τρεις βασικοί υποψήφιοι έχουν τις δικές τους στρατηγικές εν όψει του δεύτερου γύρου και επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα ελκυστικό προφίλ για την προσέλκυση ψηφοφόρων και σύμπηξη συμμαχιών, καθώς όλοι πιστεύουν (καθένας για τον εαυτό του) ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο.

Σημειώνεται ότι οι δημοσκοπήσεις του προηγούμενου διαστήματος έδειχναν ως «αδύναμο κρίκο» στον β’ γύρο τον Γιώργο Παπανδρέου, μια και τον εμφάνιζαν να χάνει καθαρά, τόσο απέναντι στον Ανδρέα Λοβέρδο όσο και στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε πολύ λιγότερο χρόνο για να κινητοποιήσει τον δικό του κόσμο, αφού ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις 20 Οκτωβρίου, μόλις πέντε ημέρες πριν από τον αδόκητο θάνατο της Φώφης Γεννηματά και ενώ η αείμνηστη πρόεδρος του κόμματος είχε ανακοινώσει την απόσυρση από την κούρσα της ηγεσίας στις 12 Οκτωβρίου, λίγες ώρες μετά την εισαγωγή της στον «Ευαγγελισμό» και τη διαπίστωση των γιατρών ότι ο καρκίνος είχε υποτροπιάσει.

Σύμφωνα με στελέχη του επιτελείου του, τα τελευταία 24ωρα η υποψηφιότητά του έδειξε να αποκτά πολύ πιο έντονο ρυθμό σε σχέση με το πρώτο διάστημα. Μάλιστα, σημειώνουν ότι οι κύριοι Χρηστίδης, Καστανίδης και Γερουλάνος ακουμπούν πιο εύκολα στο στρατόπεδο των παπανδρεϊκών παρά σε κάποιον από τους δύο άλλους βασικούς υποψηφίους.Πολιτική